Reklama
Reklama

Wystarczą 2 składniki, by lodówka lśniła czystością. Bez chemii i brzydkiego zapachu

Lodówka to jedno z kluczowych urządzeń w domu. Służy do przechowywania żywności, dlatego też jej czystość powinna być sprawą priorytetową, gdyż łatwo w niej o nieprzyjemne zapachy, zabrudzenia oraz rozwój bakterii czy pleśni. Poznaj więc skuteczny sposób na umycie lodówki i to bez używania drogich detergentów. Wystarczą bowiem do tego tylko dwa składniki.

Regularne czyszczenie lodówki to pewność, że żywność przechowywana jest w bezpiecznych warunkach, z dala od nieprzyjemnych zapachów, bakterii oraz grzybów. Warto więc o tym pamiętać i przynajmniej raz w miesiącu znaleźć czas na dokładne wyczyszczenie wnętrza urządzenia. Jako że w lodówce przechowywane jest jedzenie, lepiej zrezygnować z używania silnej chemii. Naturalną, bezpieczną i skuteczną alternatywę stanowi roztwór wody z octem. 

Dlaczego regularne czyszczenie lodówki jest tak ważne? 

Głównym zadaniem lodówki jest ochrona żywności przed szybkim psuciem się. Panująca w niej temperatura spowalnia rozwój drobnoustrojów, ale nie zatrzymuje go całkowicie. Wnętrze lodówki to mikrośrodowisko tworzone między innymi przez resztki jedzenia, rozlane płyny czy też zepsute warzywa.  

To wszystko tworzy idealną pożywkę dla bakterii i grzybów, które stanowią realne zagrożenie dla zdrowia. Wobec tego absolutnym minimum jest mycie lodówki co najmniej raz w miesiącu. Wiele bakterii jest w niej bowiem w stanie przetrwać nawet przez kilka tygodni, dlatego też tak ważne jest zadbanie o jej czystość.  

Ponadto jest to kluczowa czynność w kontekście eliminacji nieprzyjemnych zapachów, by te nie przenikały do innych produktów. To także troska o urządzenie, by w dobrej kondycji mogło służyć przez wiele lat. O czystą lodówkę o wiele łatwiej dbać, gdyż nie wymaga długiego szorowania, a nawet i wymiany poszczególnych części. Comiesięczne czyszczenie lodówki warto dodatkowo połączyć z porządkami w jedzeniu i kontrolą terminów ważności. Zmniejszy to ryzyko psucia się oraz marnowania żywności.  

Może cię zainteresować: Tak skutecznie wyczyścisz okap z tłuszczu. Obejdzie się bez szorowania

Roztwór wody i octu do mycia lodówki. Dlaczego warto?  

Lodówka to środowisko, w którym przetrzymywana jest żywność. Ważna jest więc nie tylko czystość, ale również to, co wykorzystywane jest do jej przywrócenia. Niezawodnym sposobem, który jest tani i ponadto nie naraża żywności na kontakt z silnymi detergentami, jest wykorzystywanie roztworu octu z wodą.  

Ocet to jeden z najbardziej wszechstronnych środków czyszczących o szerokim zakresie właściwości. Działa dezynfekująco, antybakteryjne, antyseptycznie i odtłuszczająco. Ponadto w skuteczny sposób neutralizuje zapachy, przez co jest w stanie sobie poradzić z wonią ryby i sera, a także zapachem popsutej żywności. 

W tym celu wystarczy wymieszać 100 ml octu z 1 litrem wody. Taka mieszanka przelana do buteleczki z atomizerem sprawdzi się idealnie jako naturalny środek do wyczyszczenia nawet najmniejszych zakamarków lodówki.  

Przed myciem lodówki dobrze wyłączyć ją z prądu i opróżnić z jedzenia. Całe wnętrze warto spryskać roztworem i pozostawić na około 10 minut. Koniecznie należy zwrócić uwagę na doczyszczenie miejsc przy uszczelkach, gdzie gromadzi się najwięcej zanieczyszczeń. Na koniec pozostaje wnętrze urządzenia wytrzeć suchą ściereczką, aby usunąć ewentualne reszki zabrudzeń. Lodówka będzie lśniła czystością, a o zapach octu nie trzeba się bać, gdyż ten wyparuje.  

Zobacz też:

Nie wiesz, gdzie szukać grzybów? Tu sprawdzisz, gdzie jest ich najwięcej

Robisz ciasto, a skończył ci się proszek do pieczenia? Bez problemu zastąpisz go nie tylko sodą

​Tak pozbędziesz się zapachu cebuli z rąk bez mydła. Wystarczy zwykła łyżka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czyszczenie | sprzątanie | domowe sposoby | triki