-->
Reklama
Reklama

Tych grzybów nie należy smażyć i solić. Tracą właściwości zdrowotne

Polacy uwielbiają zbierać te grzyby, bo są smaczne, wartościowe i praktycznie nie ma szans na to, aby były robaczywe. Ludzie zupełnie nie zdają sobie sprawy z tego, jak poważny błąd popełniają później w kuchni podczas ich przygotowania. Prawie każdy soli je i smaży, a to właśnie przez to tracą swoje właściwości zdrowotne.

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskich lasach, które są doceniane ze względu na dostępność i swój wyjątkowy smak. Oczywiście są także bardzo zdrowe, więc możesz po nie sięgać regularnie, o ile nie masz wrażliwego układu pokarmowego. 

Uważaj jednak na popularny błąd podczas ich przygotowywania do spożycia, bo to właśnie przez takie zachowanie kurki tracą swoje najcenniejsze właściwości zdrowotne. Następnym razem dwa razy się zastanów, zanim wrzucisz je na patelnię i obficie  posolisz.

Może cię zainteresować: Suszone grzyby pleśnieją? To znak, że popełniasz ten błąd

Dlaczego warto jeść kurki? To zdrowe grzyby, więc korzystaj z sezonu na nie

W kurkach znajduje się cała masa składników odżywczych, dlatego warto je spożywać regularnie, choć oczywiście z umiarem. Są niskokaloryczne (yulko 38 kcal w 100 g) i jest w nich m.in.: białko czy błonnik. 

W swoim składzie zawierają również związki fenolowe, żelazo, cynk, selen mangan, fosfor, potas, witaminy z grupy B.. W grzybach tych znajduje się także witamina D, A, E, C, PP, D2B-karoten czy kwas trametonolinowy.

Czytaj również: Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek

Dlaczego nie powinno się smażyć ani solić kurek? Przez ten błąd tracą właściwości

W medycynie ludowej od dawna uważa się, że kurki są grzybami o właściwościach przeciwpasożytniczych. To właśnie dzięki w lasach praktycznie nie można natchnąć się na robaczywe egzemplarze tego gatunku. 

Niestety poprzez obróbkę termiczną kurek w wysokiej temperaturze przestają one spełniać tę ważną rolę (powyżej 55 stopni Celsjusza niszczy się obecna w nich hitinmannoza, o czym można przeczytać m.in. na stronie portalspożywczy.pl).

Solenie również nie jest zalecane, ponieważ powoduje utratę wody, co powoduje zmianę struktury grzyba i degraduje część związków bioaktywnych. Dlatego też smażenie i intensywne przyprawianie kurek podczas tego procesu nie są dobrym pomysłem, choć oczywiście można to robić, podobnie jak przyrządzać je na parze czy gotować.

Podobno to jedne z niewielu grzybów, które w małych ilościach można spożywać na surowo, (choć osoby z alergią czy z wrażliwym układem pokarmowym powinny tego unikać). Lepiej więc ususzyć je i zmielić, a później używać jako przyprawy np. do sałatek sosów czy kanapek. Do tego drugiego zachęcają nawet Lasy Państwowe w mediach społecznościowych.

Zobacz też:

Teściowa przechowuje cebulę tylko w ten sposób. Jest świeża nawet pół roku

Wrzucasz do żółtego pojemnika woreczki po ryżu? To błąd

Kosztuje niewiele, a płoszy pluskwy jak dezynsekcja. Wyniosą się raz, dwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby