Reklama
Reklama

Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek

Szukasz przepisu na smaczne ciasto do kawy i herbaty, ale znudziły ci się już polskie szarlotki, brownie i serniki? Jeśli lubisz słodkie jedzenie, ten turecki deser podbije twoje serce. To prawdziwy klejnot kuchni bliskowschodniej. Nie znajdziesz w nim mąki ani jajek. Ma gęstą, aksamitną, wilgotną teksturę i jest naprawdę przepyszny.

Wielkimi krokami zbliża się weekend, a ty spodziewasz się gości i chcesz zrobić na nich dobre wrażenie? Nie zwlekaj z przygotowaniem pysznego ciasta do kawy i herbaty. Zapomnij o oklepanych szarlotkach, brownie czy sernikach, bo te są doskonale znane Polakom.

Jeśli chcesz zebrać od wszystkich masę komplementów, wprowadź do domu trochę orientalnej słodyczy, robiąc turecki deser sambali bez mąki i jajek. Jest przepyszny, gęsty, lekko wilgotny i aksamitn, dlatego najlepiej od razu zrób dwie blachy, bo każdy znajomy będzie prosił o dokładkę.

Może cię zainteresować: Do kapusty kiszonej wsyp dokładnie tyle soli. Będzie idealna w smaku

Czym jest sambali? Ten turecki deser nie zawiera mąki ani jajek

Sambali to popularny turecki deser deser znany z gęstej, wilgotnej tekstury i intensywnej słodyczy. Jest ciastem z semoliny pieczonym w słodkim syropie cukrowym. Jego przygotowanie nie wymaga użycia mąki, ani jajek, a jego słodki smak idealnie przełamuje gorycz czarnej kawy.

Sambali zazwyczaj krojone jest w kwadraty albo romby, a najlepiej smakuje z dodatkiem migdałów, pistacji lub orzechów ziemnych na wierzchu. Świetnie sprawdza się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Czytaj również: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki

Przepis na sambali. Jak przygotować turecki deser w domu krok po kroku?

Przygotuj prostokątną formę i potrzebne składniki, czyli: wodę - 2 szklanki, cukier - 3 szklanki, cytrynę - 1/2 plasterki, sok z cytryny - 1 łyżkę, jogurt jaturalny - 1,5 szklanki, sodę oczyszczoną - 1 łyżeczkę, semolinę (opcjonalnie kaszę manną) - 2 szklanki, migdały/ orzechy ziemne/ pistacje - do dekoracji.

Wyjmij z kuchennej szafki rondelek, wlej do naczynia 2 szklanki wody oraz wsyp 2 szklanki cukru. Wymieszaj je i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru, a pod koniec procesu dodaj także cytrynę w plasterku. Poczekaj, aż ostygnie.

Ubij jogurt naturalny z 1 szklanką cukru, korzystając z miksera. W innej misce wymieszaj sok z cytryny i sodę oczyszczoną. Później zawartość obu tych naczyń połącz, dokładnie mieszając, dodaj semolinę i również dokładnie wymieszaj tak, aby uzyskać spójną konsystencję.

Natłuść formę do pieczenia, przelej do niej masę i wyrównaj ją. Wstaw sambali do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 170/180 stopni Celsjusza, Piecz do momentu, kiedy będzie już rumiane, później je wyjmij, poczekaj 3 minuty i polej syropem. Pokrój i podawaj wraz z kawą. innym ulubionym napojem.

Zobacz też:

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

​Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy

Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta