Reklama
Reklama

Twoja babcia kładzie drewnianą łyżkę na garnku podczas gotowania? To nie przesąd, ta metoda działa

Na pewno zdarzyło ci się widzieć jak podczas gotowania mama, babcia czy ciocia kładła łyżkę na garnku. Wówczas wydawało ci się to dziwne i tajemnicze. Okazuje się, że to świetny trik, znacznie ułatwiający robienie posiłków. Wykorzystaj go w swojej kuchni, a oszczędzisz sobie sprzątania.

Kipiące ziemniaki, makaron, zupa czy mleko to zjawisko, które zdarza się w kuchni bardzo często. Zawartość garnka wypływa wówczas na całą kuchenkę, tym samym dokładając nam więcej sprzątania. Są jednak sposoby na to, żeby zapobiec tej katastrofie. Tak między innymi działa położenie drewnianej łyżki na garnku.

Łyżka na garnku to nie mit. Babcia dobrze radzi

Drewniana łyżka na garnku z gotującą się zawartością to już kultowy sposób, który znały nasze babcie i prababcie. Ten trik skutecznie zapobiega kipieniu. To nie żadna magia, a najzwyklejsza chemia. Jak to dokładniej działa?

Drewno, z którego wykonana jest łyżka, ma właściwości hydrofobowe. W efekcie, gdy na gotującej się powierzchni pojawi się piana, zostanie ona odepchnięta przez zimną, drewnianą strukturę. Łyżka stanowi więc swego rodzaju barierę dla unoszącej się wody, nie pozwalając na jej wyjście poza garnek.

Sposób ten zadziała jednak tylko, jeśli łyżka będzie chłodna. Po nagrzaniu się drewno straci swoje hydrofobowe działanie. Warto ją wtedy wymienić na kolejny kuchenny przyrząd, wykonany z tego materiału.

Czytaj także: O takim zastosowaniu kuchennego sitka na pewno nie słyszałeś. Ułatwi codzienne czynności

Jak w inny sposób zapobiec kipieniu?

Metoda z drewnianą łyżką może i jest najpopularniejsza, ale nie jedyna. Ryzyko wylewania się zawartości garnka zmniejszymy również, smarując brzegi naczynia dowolnym tłuszczem. Może być to masło, olej czy smalec. Będzie on swoistą zaporą, która nie pozwoli na dalsze podnoszenie się wody czy mleka.

Kipieniu zapobiegniemy też, dbając o to, aby garnków nie przykrywać w całości. Zawartość powinna mieć cały czas swobodny dostęp do powietrza, dlatego pokrywkę należy nieco uchylić. W przeciwnym wypadku na kuchence narobi się dużo do sprzątania.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki