Reklama
Reklama

Trzymasz mleko w tym miejscu? Przez to znacznie szybciej traci świeżość

Mleko to produkt, który jest niezbędny w naszej kuchni. Stanowi nie tylko dodatek do napojów, ale i wielu różnych dań, dlatego tak ważne jest zachowanie jego świeżości. Nie bez znaczenia dla smaku i długości przydatności tego napoju jest to, jak go przechowujemy. Okazuje się, że wiele osób robi to źle. Podpowiadamy, gdzie trzymać mleko.

Każdy produkt w lodówce lub zamrażarce powinien się znajdować w odpowiednim miejscu. Dzięki temu nie traci wartości odżywczych i na długo pozostaje świeży. Nie zawsze jednak wiemy, które miejsce jest dla danego produktu spożywczego najlepsze. Podpowiadamy, gdzie przechowywać mleko. 

Gdzie zazwyczaj przechowujemy mleko?

Ten obrazek znamy nie tylko z domu. W wielu reklamach i filmach widać, że przy otwieraniu lodówki mleko znajduje się w jej drzwiach. Półki na drzwiach lodówki wydają się stworzone do przechowywania mleka. Mają rozmiary skrojone idealnie stworzone na kartonik czy butelkę. Poza tym przechowując mleko w drzwiach lodówki, mamy do niego łatwy dostęp.

Tymczasem drzwi lodówki to wcale nie jest dobre miejsce na przechowywanie mleka. Nabiał lubi stałą temperaturę. Otwierając lodówkę, narażamy produkty przechowywanie w jej drzwiach na stałe wahania temperatury. Nie służy to ani mleku, ani kefirom i jogurtom, ani jajkom.

Czytaj również: Farbujące ubrania to twoja zmora? Wlej odrobinę do pralki, a zapomnisz o problemie

Gdzie najlepiej przechowywać mleko?

Mleko najdłużej pozostaje świeże w temperaturze 2-4 stopni Celsjusza. Nie lubi też zmian temperatury. Oba te warunki spełnia środkowa półka w lodówce. To właśnie tam powinniśmy przechowywać nie tylko mleko, ale i inne rodzaje nabiału.

W lodówce przechowuj tylko mleko, które jest otwarte. Mleko w kartonach, jeśli jest fabrycznie zamknięte, może być przechowywane poza lodówką. Nieco inaczej ma się sprawa z mlekiem świeżym, które w sklepie stoi w lodówce. Zazwyczaj pakowane jest w plastikowe butelki. Takie mleko należy przechowywać w lodówce od razu po przyniesieniu ze sklepu.

Co jeszcze wpływa na szybsze psucie mleka?

Oprócz nieprawidłowego przechowywania mleka w lodówce istnieją również inne czynniki, które mogą przyspieszać jego psucie się. Jednym z nich jest częste, ale nieodpowiednie przyzwyczajenie, jakim jest picie napoju prosto z kartonu lub butelki.

Pomijając już fakt, że jest to mało higieniczne, to oprócz tego może przyczyniać się to do psucia się mleka. Wynika to z tego, że w ludzkiej ślinie zawarte są bakterie, które przedostają się do opakowania i doprowadzają do tego, że napój nie jest już świeży.

Dodatkowo już w momencie zakupu zwracajmy uwagę nie tylko na datę przydatności mleka, ale także dokonajmy dokładnych oględzin produktu. Pod żadnym pozorem nie kupujmy mleka, którego opakowanie jest uszkodzone lub otwarte. Nie zapominajmy także, aby po użyciu mleka, zanim schowamy je do lodówki, dokładnie je zakręcić.

Zobacz też:

Tak nasze prababcie czyściły dywany. Pomagała im w tym kiszona kapusta

Te grzyby rosną najszybciej. Wrócisz z lasu z pełnym koszykiem

​Pościel brzydko pachnie? Weź te dwa produkty z kuchni i zapomnij o problemie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby | zdrowie