Reklama
Reklama

To zwyczaj doświadczonych grzybiarzy. Teraz wiesz, dlaczego tak robią

Doświadczeni grzybiarze mają szeroki wachlarz sposobów, które umożliwiają im odróżnienie grzybów trujących od jadalnych. Od lat korzystają z nich nasze babcie oraz dziadkowie. Starsze pokolenia dzielą się doświadczeniami z młodszymi. Czego można się od nich dowiedzieć?

Doświadczenie jest domeną starszych osób. Kilkadziesiąt sezonów w lesie i buszowanie pomiędzy kniejami w poszukiwaniu dorodnych okazów sprawiło, że nasi dziadkowie oraz babcie to prawdziwi specjaliści w znajdowaniu pysznych, jadalnych grzybów. Jaki sekret starych grzybiarzy warto poznać?

Podczas długich rozmów z nestorami i nestorkami rodów można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Dotyczą one najczęściej domowych sposobów na sprzątanie, gotowanie, czy właśnie zbieranie grzybów. Jeden z nich jest związany ze znajdowaniem najlepszych okazów.

Poznaliśmy trik doświadczonych grzybiarzy. Co trzeba zrobić?

Obserwując doświadczonych grzybiarzy, zbierających dary lasu można zauważyć, że dokładnie oglądają każdy z okazów. Jednak robią przy tym pewną, nieszablonową rzecz. Na czym polega ta czynność?

Osoby doświadczone w zbieraniu grzybów, pukają je w kapelusze. Co to ma na celu? Czy jest to popukiwanie "na szczęście", czy może kryje się za tym coś innego? Odpowiedzi na te pytania z pewnością znają starsze osoby.

Dlaczego doświadczeni grzybiarze zbierają dary lasu w wyjątkowy sposób?

W takim razie, dlaczego doświadczeni grzybiarze opukują grzyby? Większość seniorów dobrze zna tę technikę. Ruch wykonują nieprzypadkowo i ma on na celu polepszenie jakości grzyba.

Pukanie w kapelusz grzyba w momencie jego zebrania ma na celu kilka rzeczy. Pomaga m.in. w:

  • strząśnięciu robaków i insektów,
  • zweryfikowania jędrności okazów (czy nie są miękkie i sflaczałe),
  • kultywują tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Czytaj również: Grzybów jest tam zatrzęsienie. Leśniczy zaprasza na grzybobranie

Dlaczego warto stosować sposób doświadczonych grzybiarzy?

Trik doświadczonych grzybiarzy warto stosować po to, aby pozbyć się tzw. niechcianych gości. Dodatkowo można dowiedzieć się, czy dany okaz jest zdatny do spożycia, weryfikując jego jędrność. Na końcu, dobrze jest opukiwać grzyby dla samej tradycji. Następne pokolenia z pewnością również będą chciały skorzystać z tej techniki.

Zobacz też:

Znalazłeś takiego borowika? Lepiej go nie dotykaj, bo dostaniesz wysoki mandat

Oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Jesienią pij regularnie

Wygląda jak gąbka, smakuje jak orzechy. Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby