Reklama
Reklama

To zapomniany, choć niezwykle zdrowy owoc. Właśnie zaczyna się na niego sezon

Wraz z czerwcem rozpoczyna się sezon na niedoceniony owoc sezonowy, a mianowicie agrest. Jest niepozorny i nieco zapomniany, pomimo że kryje w sobie wiele witamin oraz drogocennych składników odżywczych. Mało się o nim mówi, choć owoc ten wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Przedstawiamy kilka z nich.  

Świeże owoce to nie tylko smakowita przekąska, ale również źródło cennych witamin i składników odżywczych. Najczęściej sięga się po te popularne jak truskawki czy borówki, choć letni sezon oferuje zdecydowanie więcej. Swoją uwagę warto skierować na agrest, który jest zapomnianym, ale niezwykle zdrowym owocem. Dlaczego warto go jeść?

Agrest — zapomniany owoc o wielu właściwościach

Agrest to owoc, który znany jest już od wieków, choć w ostatnim czasie zdecydowanie za mało się o nim mówi. Uprawiany jest niemal na całym świecie, wyodrębniając przy tym około 1500 gatunków. Jeszcze do niedawna przynajmniej jeden krzaczek gościł w niemal każdym przydomowym ogródku.

Owoce agrestu charakteryzują się niewielkim kształtem — wydłużonym lub okrągłym. W zależności od odmiany może przybierać zieloną, żółtą bądź czerwoną barwę. Ponadto wiele odmian posiada owoce pokryte włoskami, choć występują również takie o skórce gładkiej.  

Sezon na rosnące na średniej wielkości krzewach owoce startuje wraz z początkiem czerwca i trwa nawet kilka tygodni. Jest to więc doskonały czas na włączenie agrestu do codziennej diety.  

Zwłaszcza że charakteryzuje się ciekawym smakiem. Dojrzały owoc agrestu jest soczysty i słodki. Chcąc ominąć kwaśny posmak, warto zrezygnować z jedzenia skórki. Agrest można jeść surowy lub przyrządzić z niego kompot, sok, ciasto, a nawet i dżem.  

Przeczytaj także: Tak sprawdzisz, czy czereśnie są robaczywe. Pamiętaj o tym podczas zakupów

Powody, dla których warto jeść agrest 

Podczas trwania sezonu na agrest, warto sięgać po niego regularnie i korzystać z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. A jest ich całkiem sporo. Ten owoc sezonowy jest źródłem wielu składników odżywczych. 

Przede wszystkim zawiera w sobie witaminę C, a ponadto witaminę A, E oraz te z grupy B. Co więcej, jest skarbnicą minerałów, takich jak fosfor, wapń, magnez, sód czy potas. To już wystarczający powód, aby ze smakiem zajadać się agrestem. Oprócz tego owoc ten posiada w sobie luteinę, białko, kwas foliowy i cenne kwasy organiczne.  

Poprzez swoje właściwości, agrest wspomaga odporność i pozytywnie wpływa na poprawę kondycji włosów, skóry oraz paznokci. W dodatku wspomaga pracę oczu i serca. Agrest działa również na trawienie, a także pamięć i koncentracje.  

Powodów, dla których warto sięgać po agrest, jest naprawdę sporo. Warto mieć jednak na uwadze, że nie jest on dobry dla wszystkich i powinny się go wystrzegać między innymi osoby chore na niewydolność nerek.  

Zobacz też:

Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku

Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie