Reklama
Reklama

Tak sprawdzisz, czy czereśnie są robaczywe. Pamiętaj o tym podczas zakupów

Na pewno chociaż raz w życiu zdarzyło ci się kupić robaczywe czereśnie. W czerwcu ich ceny do najmniejszych nie należą, dlatego koniecznie musisz nauczyć się stosować poznać prosty trik. Dzięki niemu podczas zakupów już na pierwszy rzut będziesz w stanie odróżnić czyste owoce od tych z larwami nasionnicy trześniówki w środku.

Czereśnie to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Są pyszne, wspaniale pachną, a przy okazji stanowią bombę witaminową dla organizmu. Zawierają m.in. witaminę C i sporą dawkę jodu, dlatego warto jak najczęściej po nie sięgać w sezonie. 

Podczas zakupów zachowaj jednak ostrożność. Dokładnie obejrzyj owoce, bo inaczej podczas ich później pałaszowania możesz natknąć się na nieprzyjemną niespodziankę w postaci małych, białych robaczków, a dokładniej larw nasionnicy trześniówki (Rhagoletis cerasi).

Jak rozpoznać, że czereśnie są robaczywe? Zwróć uwagę na te szczegóły

Larwy nasionnicy trzęśniówki nie są szkodliwe, ale ich zjedzenie nie jest przyjemne. Warto więc dowiedzieć się, jak rozpoznać, że czereśnie są robaczywe jeszcze w sklepie, w warzywniaku czy na bazarku, gdzie kupujesz owoce.

Dokładnie obejrzyj owoce. Jeśli mają wyraźne przebarwienia i dziury w skórce, to czereśnie na 90 procent są robaczywe. W takiej sytuacji lepiej nie zabierać ich do domu. Jeśli w miąższu widzisz wydrążone maleńkie korytarze, larwy trześniówki najprawdopodobniej wciąż żerują w środku.

Może cię zainteresować: Koniecznie zrób to, gdy papryka kwitnie. Owoce będą duże i jędrne

Jak pozbyć się robaków z czereśni? Jest na to prosty trik

Nie martw się jednak, jeśli już kupiłeś owoce i obawiasz się, że mogą w nich żerować larwy nasionnicy trześniówki. Zaraz dowiesz się, jak pozbyć się robaków z czereśni domowym sposobem w kilka minut.

Wystarczy, że dokładnie umyjesz czereśnie przed jedzeniem. Nie wystarczy jedynie przepłukać ich pod bieżącą wodą. Włóż owoce do miski i zalej je zimną wodą, do której została wsypana 1 łyżka soli (albo wlana odrobina octu).  

W takim roztworze pozostaw czereśnie na kwadrans, a po 15 minutach dokładnie przemieszaj owoce w naczyniu łyżką. Larwy nasionnicy trzęśniówki powinny wypłynąć na powierzchnię. Wyrzuć je, a czereśnie przed spożyciem jeszcze raz opłucz dokładnie wodą.

Czytaj również: Możesz uprawiać arbuzy w ogrodzie. Sprawdź, kiedy najlepiej je posiać

Zobacz też:

Polacy zbierają te grzyby na potęgę, choć są trujące. Wkrótce zacznie się na nie sezon

Nie masz czasu na aktywność fizyczną? Dzięki tym ekspresowym ćwiczeniom utrzymasz formę

Woda przestanie zbierać się w lodówce. Wystarczy, że poznasz przyczynę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby | zakupy