To najzdrowszy sok dla seniorów. Opóźnia starzenie, poprawia wzrok i wzmacnia odporność
Jak naturalnie opóźnić proces starzenia? Pomocny może okazać się sok, który na pierwszy rzut oka wygląda jak pomarańczowy, choć wcale nie o niego chodzi. Pijąc codziennie napój z pewnego owocu dodatkowo poprawisz wzrok i wzmocnisz odporność. Właśnie dlatego powinien po niego sięgać prawie każdy senior.
Picie soku z moreli to recepta na przedłużenie młodości. Latem możemy przygotować ten napój samodzielnie ze świeżo wyciśniętych owoców, natomiast jesienią i zimą kupimy go w sklepach z eko żywnością czy aptekach. Przedstawiamy najważniejsze informacje o najzdrowszym soku dla seniorów.
Seniorzy powinni pić sok z moreli, ponieważ stanowi źródło witaminy A, spowalniającej procesy starzenia się organizmu, poprawiającej wzrok i wzmacniającej odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Oprócz tego wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie. Dodatkowo ten napój zawiera także cenną witaminę C oraz beta-karoten, dzięki któremu ma intensywną, pomarańczową barwę.
Sok morelowy ma w swoim składzie antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko zawału serca, a także chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Z kolei dzięki katechinie i kwercetynie, będącymi przeciwutleniaczami, obniża stres oksydacyjny, powodujący m.in. otyłość.
Potas i fosfor występujące w składzie tego napoju odpowiadają za pracę mózgu i prawidłowe ciśnienie krwi. Za ich sprawą jesteśmy mniej narażeni na stres, a za to bardziej skoncentrowani.
Seniorzy powinni jednak pamiętać, aby nie pić tego soku w zbyt dużych ilościach (4 owoce są wystarczające), ponieważ morelę uznajemy za dość kaloryczny owoc - zawiera 49 kcal, w tym 11 g cukru w 100 g. Polecamy rozcieńczanie napoju z wodą, aby wypić go więcej.
Ten sok nie jest również wskazany dla cukrzyków i osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Cechuje się wysokim indeksem glikemicznym (57).
Do zrobienia soku dedykowanego seniorom potrzebujemy 2-3 kg bardzo dojrzałych moreli. Z niedojrzałych owoców taki napój będzie niezdatny do picia. Jak zatem zrobić ten zdrowy sok?
Na początek myjemy morele, kroimy je na pół i wyciągamy z nich pestki. Potem wrzucamy owoce do emaliowanego bądź stalowego garnka i zalewamy wodą tak, aby je przykryła.
W kolejnym kroku zaczynamy gotować owoce na dużym ogniu do momentu, aż zrobią się miękkie. W międzyczasie usuwamy pianę, którą zaczną wytwarzać.
Następnie przecedzamy sok przed durszlak i resztki owoców z naczynia przecieramy na sitku o drobnych oczkach, pozbywając się skórek. Takie morelowe puree ponownie dodajemy do soku i całość znowu gotujemy przez około 5 minut. Napój z moreli przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików, które zakręcamy i pasteryzujemy.
Zobacz też:
Gotujesz tak ziemniaki? Przez ten błąd wychodzą twarde i tracą wartości odżywcze
Twoje prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Tak w mig przywrócisz im śnieżną biel