To najzdrowsze warzywo. Jest naturalnym wspomagaczem serca
Sok z tego warzywa powinien na stałe zagościć w twojej diecie, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, pamięć na medal i zachować piękną skórę na dłużej. To tylko niektóre zalety pospolitego buraka, który jest łatwo dostępny i tani, a Polacy rzadko sięgają po niego w markecie czy warzywniaku. Następnym razem nie zapomnij o nim podczas zakupów.
Burak czerwony to jedno z najzdrowszych warzyw, którego w naszym kraju nie brakuje. Podczas zakupów trudno pomylić go z innym gatunkiem, lecz z jakiegoś powodu jest rzadko wybierany przez Polaków.
To wielki błąd, ponieważ regularne spożywanie go może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Jeśli nie przepadasz za buraczkami czy sałatką, spróbuj na stałe włączyć do swojej diety sok z buraka, gdyż jest to prawdziwa bomba witaminowa i naturalny wspomagacz serca.
Może cię zainteresować: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon
Sok z buraków wspiera układ sercowo-naczyniowy, m.in. dzięki temu, że są obecne w nim azotany. Spożywanie go przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co zmniejsza opór przepływu krwi, a ten z kolei skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego.
Transport krwi, tlenu i składników odżywczych do tkanek i narządów (w tym serca i mózgu) jest więc łatwiejszy. Dodatkowo buraki zawierają potas, magnez, antyoksydanty czy betainę, która wspiera proces metylacji w organizmie (kluczowy dla utrzymania odpowiedniego poziomu homocysteiny), co także ma znaczenie.
Z badania opisanego w "Food Science & Nutrition" przez J. Chen i współautorów wynika również, że buraki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, co także zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Czytaj również: Muchy uciekną w popłochu od tego zapachu. Wystarczy, że sięgniesz po tę przyprawę
Wiadomo także, że buraki wpływają pozytywnie na metabolizm tłuszczów i glukozy, zatem picie soku z buraków może również wspomagać odchudzanie. Tym bardziej że są one niskokaloryczne. Znajdziesz jedynie 45 kcal w 100 ml napoju, który jest także świetnym źródłem błonnika wspomagającego uczucie sytości i pracę układu pokarmowego.
Najlepiej spożywaj codziennie przynajmniej 200 ml, (uważać muszą osoby z problemami nerkowymi z uwagi na wysoką zawartość szczawianów). Ponadto picie soku z buraka może być wsparciem w anemii z uwagi na żelazo i kwas foliowy, a także witaminy z grupy B.
Redukuje on także stany zapalne, zwalcza wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniami, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych. Pozytywnie wpływa także na ukrwienie mózgu, odporność czy wydolność fizyczną.
Zobacz też:
Zbierz w ogrodzie i zrób sok, póki trwa sezon. Do jesiennej herbaty będzie, jak znalazł
Obieranie jajek to mordęga? Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania, a skorupa odejdzie gładko
Dolej ten składnik do miski z wodą. Nawet po deszczu na oknach nie będzie smug