Reklama
Reklama

To najzdrowsze mięso, a Polacy nie jedzą. Na głowę bije nawet indyka

W dzisiejszych czasach mamy dostęp to rozmaitego jedzenia. Zazwyczaj sięgamy po drób czy wieprzowinę, bo można kupić je tanio w każdym markecie. Czasami warto jednak skusić się na inne zdrowe i smaczne mięso. Jest chudsze, ma wysoki poziom dobrze przyswajalnego białka i mniej sztucznych dodatków, bo pochodzi z naturalnego środowiska.

Dziczyzna to jedno z najzdrowszych i najmniej przetworzonych mięs w Polsce. Mimo tego w porównaniu z drobiem czy wieprzowiną rzadko ląduje na stole podczas obiadu. W naszym kraju dziś praktycznie się po nią nie sięga, choć przecież ma bogatą tradycję (była symbolem prestiżu na szlacheckich stołach).

Być może dlatego, że jest droższa, trudniej ją zdobyć (za jakość się płaci) i nie każdy potrafi dobrze ją przygotować. Warto jednak podjąć wysiłek, wydać nieco więcej i na stałe włączyć go do swojego menu, bo zazwyczaj nie jest naszpikowana chemią. To chudsze, smaczniejsze mięso, które ma wysoką wartość odżywczą.

Dlaczego warto jeść dziczyznę? Jedno z najzdrowszych mięs w Polsce

Dziczyznę na pewno warto włączyć do diety. W przeciwieństwie od większości mięsa pochodzącego z hodowli przemysłowych (zwłaszcza naszpikowanego sztucznymi dodatkami i antybiotykami drobiu) jest najmniej przetworzona i wolna od chemii. 

Poddaje się ją rygorystycznym kontrolom i sprzedaje głównie w specjalistycznych sklepach, stąd też jej wyższa cena. Dziczyzna jest czystsza biologicznie i bogata w wartości odżywcze. To chude mięso z małą ilością tłuszczu, zawierające wysokiej jakości białko, żelazo, cynk, omega 3 czy witaminy z grupy B (zwłaszcza B12). 

Ma stosunkowo mało kalorii (przykładowo mięso z dzika ma tylko 103–114 kcal/100 g, a wieprzowina ma prawie dwa razy więcej. Może być więc dobrym wyborem dla osób, które starają się kontrolować swoją wagę, poziom cholesterolu, dbają o serce i ogólne zdrowie organizmu.

Z czym najlepiej smakuje dziczyzna? Przyrządzona tak smakiem bije na głowę inne mięsa

Dziczyzna to nie tylko najbardziej naturalne mięso w naszym kraju, ale też jedno z najsmaczniejszych. Ma charakterystyczny, głęboki smak (zwłaszcza w przypadku sarniny czy jeleniny). W kuchni najlepiej komponuje się z dodatkami, które podkreślają jej charakter, ale jednocześnie jej nie przytłaczają. 

Świetnie smakuje ze słodko-kwaśnymi dodatkami np. sosem żurawinowym, pieczonymi jabłkami czy konfiturami z owoców leśnych. Przyprawy, które jej "służą", to przede wszystkim te z korzennym aromatem i zioła tj.: tymianek, rozmaryn, liść laurowy, majeranek, czosnek czy jałowiec.

Dziczyznę warto podawać razem z warzywami tj: marchewka, buraki seler, ogórek kiszony, czerwona kapusta czy pietruszka. Pasuje do niej puree ziemniaczane oraz kasza gryczana. 

Zobacz też:

W mieszkaniu jest zimno, mimo że grzejniki grzeją? To może być przyczyną

Tak znacznie szybciej wysuszysz drewno opałowe. Wystarczy, że zrobisz to

Zatkany zlew będzie tylko wspomnieniem. Wystarczy 1 tabletka i wrzątek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy