Reklama
Reklama

​To najzdrowsza część bananów. Prawie każdy ją wyrzuca i nie chodzi o skórkę

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie - są smaczne, pożywne i łatwe do zjedzenia w każdej chwili. Większość z nas jednak popełnia błąd, wyrzucając ich najzdrowszą część i nie chodzi o ich skórkę. Czy wiesz, że nitki (łyko) bananów, które wielu uznaje za zbędne, kryją w sobie niezwykłe wartości odżywcze? Sprawdź, dlaczego warto zmienić swoje nawyki!

Nitki bananów to bogactwo błonnika i składników odżywczych

Łyko bananów, znane jako nitki, odgrywa kluczową rolę w rozwoju owocu. To dzięki nim banan rozprowadza składniki odżywcze podczas wzrostu. Choć mogą wydawać się niepozorne, są pełne błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. To jednak nie wszystko. Nitki te zawierają również witaminy i minerały, takie jak potas, magnez czy witaminę B6, które są niezbędne dla naszego organizmu. Regularne spożywanie błonnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i wspiera zdrowie jelit. Zamiast je wyrzucać, warto włączyć je do codziennej diety.

Sprawdź również: W Polsce mało znany, ale bardzo zdrowy. Poprawia odporność i spowalnia procesy starzenia

Jak wykorzystać nitki bananów w kuchni?

Jeśli myśl o jedzeniu nitek w ich naturalnej formie nie brzmi dla ciebie zachęcająco, mamy 3  sposoby na ich wykorzystanie:

  1. koktajle owocowe — wrzuć całego banana, wraz z nitkami, do blendera. W ten sposób wzbogacisz swój napój o błonnik i dodatkowe składniki odżywcze,
  2. wypieki i desery — przygotowując ciasto bananowe, muffinki czy naleśniki, dodaj nitki razem z miąższem, a po upieczeniu będą całkowicie niewyczuwalne,
  3. suszone przekąski — jeśli suszysz banany, pozostaw nitki, będą stanowić dodatkowe źródło błonnika w zdrowej przekąsce.

Każdy z tych sposobów pozwala nie pozbyć się tego “dziwnego" dla niektórych uczucia jedzenia łyka, ale korzystać z pełni ich właściwości.

Sprawdź również: Gdzie wyrzucasz folię aluminiową? Większość osób wybiera zły kosz

Zmień sposób jedzenia bananów już dziś!

Wyrzucanie nitek bananów to strata cennych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Co więcej, ograniczając marnowanie jedzenia, przyczyniasz się również do ochrony środowiska. Następnym razem, gdy sięgniesz po banana, spróbuj zostawić jego nitki i włączyć je do swojej diety. Twój organizm z pewnością ci za to podziękuje, bo niepozorne nitki bananów to skarbnica błonnika i witamin, które wspierają zdrowie układu trawiennego oraz pomagają utrzymać dobrą kondycję organizmu.

Zobacz też:

Tych warzyw nigdy nie wkładaj do lodówki. Tracą smak i wartości odżywcze

Tak szybko wyczyścisz welurową kanapę. Żadnych smug i zmechaceń

​Złe wieści dla alergików. Te rośliny już pylą i uczulają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie