To najlepsza herbata na kaszel. Wystarczy odrobina popularnej przyprawy
Jesień to czas, w którym szczególnie jesteśmy narażeni na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Wobec tego warto znać domowe metody, które pomogą nam zwalczyć chorobę. W tym celu możemy przygotować prosty napar z dwóch składników, dzięki któremu pozbędziemy się kaszlu. Sprawdź, jak go zrobić.
W naszej kuchni nie powinno zabraknąć ziół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Mają one wiele ważnych właściwości, wpływających pozytywnie na nasz organizm. Można używać ich między innymi do przygotowania domowych naparów, a jeden z nich pomaga w walce z kaszlem. Podpowiadamy, jak go przygotować.
Ziele tymianku pozyskiwane jest z całorocznego krzewu. Roślina ta ma drzewiaste łodygi i doskonale radzi sobie w słonecznych warunkach, nie wymagając większej opieki. Tymianek znany jest jako przyprawa, która wnosi do posiłków przyjemny smak. Jednak należy również pamiętać o tym, że jest to zioło bogate w składniki odżywcze, bardzo ważne dla naszego zdrowia.
Tymianek przede wszystkim wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Sprawia to, że świetnie spełnia rolę ochronną podczas sezonu jesienno-zimowego, gdy nietrudno o infekcje. Co więcej, tymianek świetnie wpływa na nasz układ pokarmowy i wzmacnia układ odpornościowy, a także pozwala się uspokoić i wyciszyć.
Czytaj również: Jedna szklanka dziennie chroni przed cukrzycą. Pij regularnie, a utrzymasz cukier w ryzach
Jednak to nie wszystkie właściwości tego niezwykłego zioła. Okazuje się, że oprócz tego tymianek wykazuje również właściwości przeciwkaszlowe. Wobec tego warto mieć go pod ręką, szczególnie w sezonie przeziębień.
W przypadku, gdy cierpimy na kaszel, tymianek najlepiej będzie spożywać w formie domowego naparu. Przygotowanie go jest bardzo proste i możemy bez problemu zrobić to we własnej kuchni.
Jedyne czego potrzebujemy to 1-2 gałązki świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego tymianku oraz szklanka wody. Łączymy ze sobą te dwa składniki i odstawiamy szklankę z naparem, zostawiając ją pod przykryciem na około 10-15 minut. Po zaparzeniu naparu od razu go wypijamy.
Tego typu kurację powinno się stosować raz dziennie. Oczywiście, jeżeli nie istnieją żadne przeciwwskazania, w takim przypadku powinniśmy skonsultować się z lekarzem.
Zobacz też:
Ten trik ochroni cię przed złodziejami na cmentarzu. Nigdy więcej nie zabiorą ci lampionu
Kiszona kapusta nie tylko do obiadu. Możesz użyć jej w trakcie sprzątania
Robisz to z grzybami przed suszeniem? Nie dziw się, że pleśnieją