Reklama
Reklama

To najlepsza herbata na kaszel. Wystarczy odrobina popularnej przyprawy

Jesień to czas, w którym szczególnie jesteśmy narażeni na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Wobec tego warto znać domowe metody, które pomogą nam zwalczyć chorobę. W tym celu możemy przygotować prosty napar z dwóch składników, dzięki któremu pozbędziemy się kaszlu. Sprawdź, jak go zrobić.

W naszej kuchni nie powinno zabraknąć ziół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Mają one wiele ważnych właściwości, wpływających pozytywnie na nasz organizm. Można używać ich między innymi do przygotowania domowych naparów, a jeden z nich pomaga w walce z kaszlem. Podpowiadamy, jak go przygotować.

Tymianek to recepta na zdrowie?

Ziele tymianku pozyskiwane jest z całorocznego krzewu. Roślina ta ma drzewiaste łodygi i doskonale radzi sobie w słonecznych warunkach, nie wymagając większej opieki. Tymianek znany jest jako przyprawa, która wnosi do posiłków przyjemny smak. Jednak należy również pamiętać o tym, że jest to zioło bogate w składniki odżywcze, bardzo ważne dla naszego zdrowia. 

Tymianek przede wszystkim wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Sprawia to, że świetnie spełnia rolę ochronną podczas sezonu jesienno-zimowego, gdy nietrudno o infekcje. Co więcej, tymianek świetnie wpływa na nasz układ pokarmowy i wzmacnia układ odpornościowy, a także pozwala się uspokoić i wyciszyć.

Czytaj również: Jedna szklanka dziennie chroni przed cukrzycą. Pij regularnie, a utrzymasz cukier w ryzach

Jak przygotować domowy napar na kaszel?

Jednak to nie wszystkie właściwości tego niezwykłego zioła. Okazuje się, że oprócz tego tymianek wykazuje również właściwości przeciwkaszlowe. Wobec tego warto mieć go pod ręką, szczególnie w sezonie przeziębień.

W przypadku, gdy cierpimy na kaszel, tymianek najlepiej będzie spożywać w formie domowego naparu. Przygotowanie go jest bardzo proste i możemy bez problemu zrobić to we własnej kuchni.

Jedyne czego potrzebujemy to 1-2 gałązki świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego tymianku oraz szklanka wody. Łączymy ze sobą te dwa składniki i odstawiamy szklankę z naparem, zostawiając ją pod przykryciem na około 10-15 minut. Po zaparzeniu naparu od razu go wypijamy.

Tego typu kurację powinno się stosować raz dziennie. Oczywiście, jeżeli nie istnieją żadne przeciwwskazania, w takim przypadku powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Zobacz też:

Ten trik ochroni cię przed złodziejami na cmentarzu. Nigdy więcej nie zabiorą ci lampionu

Kiszona kapusta nie tylko do obiadu. Możesz użyć jej w trakcie sprzątania

Robisz to z grzybami przed suszeniem? Nie dziw się, że pleśnieją

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie