To najgorsza pora na jedzenie jabłek. Będziesz czuć się ciężko
Jabłka można jeść na surowo lub po upieczeniu czy ugotowaniu. To pyszna przekąska i dodatek do owsianki, jogurtu czy kanapki. Choć wydaje się, że można je spożywać o dowolnej godzinie, niektóre pory dnia są lepsze od innych, jeśli ktoś ma wrażliwy żołądek. Jakie są właściwości zdrowotne jabłek i kiedy je zjadać, by w pełni skorzystać z ich zalet? Podpowiadamy.
Jabłka to w naszym kraju jeden z najpopularniejszych produktów. Polska jest zaliczana do największych na świecie eksporterów świeżych jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego.
Produkt ten gości w naszych kuchniach i na naszych stołach, będąc dodatkiem do różnych dań i deserów lub samodzielną przekąską. Choć jabłka uchodzą za bardzo zdrowe, ich wpływ na organizm zależy również od tego, kiedy po nie sięgamy. Jaka pora jest najlepsza do schrupania jabłka?
Jabłka to popularne owoce, znane ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Są źródłem wielu witamin i minerałów, w tym witaminy A, E, C, K, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Jabłka dostarczają też do organizmu błonnik, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i pomaga przeciwdziałać zaparciom. Ponadto pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapewniając uczucie sytości.
Jabłka są również źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i wspomagają ochronę komórek przed uszkodzeniami, opóźniając procesy starzenia. Warto przy tym pamiętać, że jabłka są niskokaloryczne — to zatem idealna przekąska dla osób, które chcą zadbać o zdrowie i kondycję.
Organizm człowieka funkcjonuje w określonym rytmie dobowym, do którego powinniśmy się dostosowywać. W różnych porach dnia potrzebujemy bowiem pobudzać go lub wyciszać. Zjadając pewne produkty w odpowiednim czasie, wpłyniemy pozytywnie na organizm, gdyż będzie mógł skorzystać ze wszystkich zawartych w nich składników odżywczych.
Rano tolerancja glukozy jest najwyższa, więc ciało szybko wykorzystuje cukry zawarte w jabłkach jako źródło energii. Błonnik pobudza też jelita do wzmożonej pracy, a witamina C wspiera odporność oraz koncentrację. Z kolei wieczorem organizm przygotowuje się już do odpoczynku, więc tak błonnik, jak i cukry proste z owoców mogą utrudnić zasypianie.
Jabłka najlepiej zjadać rano lub jako przekąskę w ciągu dnia. Zjedzenie jabłka o poranku jest świetnym sposobem, by pobudzić organizm bez wypijania kawy. Jabłko można połączyć na przykład z owsianką czy jogurtem naturalnym, komponując tym samym pełnowartościowe śniadanie.
Jabłko sprawdza się świetnie jako przekąska, ponieważ zawarte w nim, naturalne cukry proste dodają energii i pomagają się skupić na nauce czy pracy, nie powodując jednocześnie skoków glukozy. Dzięki zawartości wody i błonnika, jabłka niwelują też uczucie głodu między posiłkami.
Oczywiście, lepiej zjadać jabłka wieczorem, niż wcale, jednak dla osób z wrażliwym układem trawiennym może to być niezbyt dobre rozwiązanie. O wiele lepszym wyborem będzie pierwsza połowa dnia. Spożycie jabłka tuż przed snem może utrudnić zasypianie, powodując wzdęcia czy uczucie ciężkości.
Jeśli koniecznie chcemy wieczorem zjeść jabłko, lepiej je upiec. Pieczone jabłko ma łagodniejszy wpływ na żołądek. Warto też dodać, że jabłko to doskonała przekąska przed treningiem.
Zobacz też:
Mleko ciągle kipi z garnka? Zrób to, a zapomnisz o problemie
Usuniesz kamień z kabiny prysznicowej bez szorowania. Wystarczy kilka minut
Zapomnij o osadzie i kamieniu w wannie. Tak usuniesz go w kilka minut