Reklama
Reklama

​To mleko jest najzdrowsze. Wybieraj je podczas zakupów

Jednym z podstawowych produktów spożywczych w polskich domach jest mleko. Używamy go jako składnik naleśników, owsianek, sosów czy też jako dodatek do kawy. W sklepach mamy dostęp do naprawdę wielu rodzajów tego produktu. Sprawdź, które mleko jest najzdrowsze i od teraz wybieraj je podczas każdych zakupów.

Co to jest mleko?

Mleko to biała, nieprzezroczysta ciecz, produkowana przez gruczoły mlekowe ssaków, w tym także ludzi. Jest to podstawowy pokarm noworodków i niemowląt, który dostarcza im niezbędnych składników odżywczych. Najczęściej spożywane przez człowieka jest mleko krowie, które dzielimy na trzy kategorie — pełnotłuste, półtłuste oraz odtłuszczone. Wykorzystuje się je także do produkcji różnych produktów spożywczych, takich jak masło, ser, jogurty, kefir czy lody. Na rynku dostępne jest także mleko kozie i owcze oraz napoje roślinne produkowane z migdałów, kokosów, owsa, ryżu czy soi.

Sprawdź również: Nazywają go zielonym złotem. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by wzmocnić serce i odporność

Wybór najzdrowszego mleka. Co wziąć pod uwagę?

Wybierając mleko podczas zakupów, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka czynników. Najważniejszym z nich będą alergie pokarmowe. Dla osób, które są uczulone na białka mleka krowiego lub mają nietolerancję laktozy, wykluczone jest jego spożywanie. W tym pierwszym przypadku można postawić na mleko kozie lub owcze, które są jednak ciężej dostępne w Polsce. Jeśli dodatkowo nie spożywamy produktów odzwierzęcych, najlepiej wybrać napój roślinny. Nie bez znaczenia może być też aspekt finansowy. Najtańsze jest oczywiście mleko krowie, następnie w klasyfikacji cenowej będą napoje roślinne i mleko kozie, a najdroższe — mleko owcze, którego litr może kosztować nawet 25 zł.

Sprawdź również: Czarne ubrania blakną? Wlej odrobinę do pralki, a znów będą jak nowe

Jak wybrać najzdrowsze mleko? Różnice między mlekiem a napojem owsianym

Wbrew pozorom mleko krowie nie dostarcza więcej białka niż jego roślinne odpowiedniki — w 100 g znajdziemy 3,4 g białka. W przypadku mleka koziego jest to 3,6 g białka, a napój sojowy dostarczy nam 3,3 g białka. Pod tym względem najlepiej wybrać mleko owcze, które w 100 g ma aż 6 g białka. Znajdziemy w nim także najwięcej tłuszczu (7 proc.). Decydując się na wybór napoju roślinnego, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego skład. Unikajmy tych z dodatkiem cukrów i stawiajmy na te roślinne zamienniki mleka, które są wzbogacane o składniki wzorowane na mleku krowim, czyli przede wszystkim wapń oraz witaminę B2 i B12.

Zobacz też:

Więcej nie kupisz kostek do zmywarki. Zrobisz je za grosze w domu, a naczynia będą lśnić

Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca

Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy