Reklama
Reklama

​To mleko jest najzdrowsze. Wybieraj je podczas zakupów

Jednym z podstawowych produktów spożywczych w polskich domach jest mleko. Używamy go jako składnik naleśników, owsianek, sosów czy też jako dodatek do kawy. W sklepach mamy dostęp do naprawdę wielu rodzajów tego produktu. Sprawdź, które mleko jest najzdrowsze i od teraz wybieraj je podczas każdych zakupów.

Co to jest mleko?

Mleko to biała, nieprzezroczysta ciecz, produkowana przez gruczoły mlekowe ssaków, w tym także ludzi. Jest to podstawowy pokarm noworodków i niemowląt, który dostarcza im niezbędnych składników odżywczych. Najczęściej spożywane przez człowieka jest mleko krowie, które dzielimy na trzy kategorie — pełnotłuste, półtłuste oraz odtłuszczone. Wykorzystuje się je także do produkcji różnych produktów spożywczych, takich jak masło, ser, jogurty, kefir czy lody. Na rynku dostępne jest także mleko kozie i owcze oraz napoje roślinne produkowane z migdałów, kokosów, owsa, ryżu czy soi.

Sprawdź również: Nazywają go zielonym złotem. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by wzmocnić serce i odporność

Wybór najzdrowszego mleka. Co wziąć pod uwagę?

Wybierając mleko podczas zakupów, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka czynników. Najważniejszym z nich będą alergie pokarmowe. Dla osób, które są uczulone na białka mleka krowiego lub mają nietolerancję laktozy, wykluczone jest jego spożywanie. W tym pierwszym przypadku można postawić na mleko kozie lub owcze, które są jednak ciężej dostępne w Polsce. Jeśli dodatkowo nie spożywamy produktów odzwierzęcych, najlepiej wybrać napój roślinny. Nie bez znaczenia może być też aspekt finansowy. Najtańsze jest oczywiście mleko krowie, następnie w klasyfikacji cenowej będą napoje roślinne i mleko kozie, a najdroższe — mleko owcze, którego litr może kosztować nawet 25 zł.

Sprawdź również: Czarne ubrania blakną? Wlej odrobinę do pralki, a znów będą jak nowe

Jak wybrać najzdrowsze mleko? Różnice między mlekiem a napojem owsianym

Wbrew pozorom mleko krowie nie dostarcza więcej białka niż jego roślinne odpowiedniki — w 100 g znajdziemy 3,4 g białka. W przypadku mleka koziego jest to 3,6 g białka, a napój sojowy dostarczy nam 3,3 g białka. Pod tym względem najlepiej wybrać mleko owcze, które w 100 g ma aż 6 g białka. Znajdziemy w nim także najwięcej tłuszczu (7 proc.). Decydując się na wybór napoju roślinnego, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego skład. Unikajmy tych z dodatkiem cukrów i stawiajmy na te roślinne zamienniki mleka, które są wzbogacane o składniki wzorowane na mleku krowim, czyli przede wszystkim wapń oraz witaminę B2 i B12.

Zobacz też:

Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, że dodasz to do kefiru

Te dwa błędy podczas mycia zębów popełnia wiele osób. Cały wysiłek idzie na nic

Pierzemy je zbyt rzadko. Zrób to w ten sposób, a usuniesz nie tylko brud, ale i bakterie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy