Reklama
Reklama

To jeszcze nie koniec sezonu na grzyby. Teraz zbierzesz mnóstwo grzybów idealnych na kotlety

Mimo że zaczął się listopad, pogoda jest bardzo łaskawa dla grzybiarzy. Wysoka temperatura oraz odpowiednia wilgotność sprawią, że z lasu cały czas można wrócić z pełnym koszykiem. Aktualnie grzybiarze informują o wysypie kani czubajki. Gdzie można ją znaleźć i co z niej przyrządzić?

Sezon na grzyby rozpoczyna się zazwyczaj w połowie lata i trwa do późnej jesieni. Ze względu na dość wysoką panującą temperaturę zapowiada się, że w tym roku będzie on wyjątkowo długi. Sprzyja to jesiennym wycieczkom do lasów.

Grzybiarze wybierający się w knieje w poszukiwaniu darów lasu, zwracają szczególną uwagę na pewien okaz, który obficie obrodził właśnie pod koniec października i początek listopada. Ten grzyb jest stosunkowo łatwy do rozpoznania, smakuje znakomicie i można z niego przyrządzać, chociażby kotlety. O jakim gatunku mowa?

Gdzie można znaleźć grzyby idealne na kotlety?

Wyjątkowym okazem grzyba jest czubajka kania. Ta odmiana pojawia się w polskich lasach już w czerwcu, ale zdecydowanie najwięcej okazów występuje we wrześniu. Ze względu na wysokie temperatury grzyb wciąż rośnie w lasach.

Warto wiedzieć, że kania czubajka rośnie na terenie całej Europy, również na obszarach Ameryki Północnej, Nowej Zelandii, Korei i Japonii. Czubajka kania zalicza się do rodziny pieczarkowatych i można na nią natrafić w lasach liściastych i iglastych na dobrze doświetlonych obszarach – łąkach, polanach oraz trawnikach.

Jak rozpoznać wyjątkowo smaczny okaz grzyba?

Czubajka kania jest wyjątkowo ceniona ze względu na walory smakowe. Grzyb najlepiej czuje się na niezbyt wilgotnym i gliniastym podłożu o zasadowym odczynie. Natomiast owocniki rosną zarówno w grupach, jak i pojedynczo.

Czubajka kania charakteryzuje się gęstymi blaszkami o białym kolorze. Można ją dość łatwo rozpoznać po postrzępionym rondzie, a także grubych i brązowych łuskach. Natomiast wysokość grzyba to około 15-45 centymetrów. Kania czubajka jest ponadto smukła, ma bulwiastą podstawę i trzon z brązowymi łuskami i ruchomym pierścieniem.

Czubajkę kanię można też rozpoznać po tym, że jej miąższ jest biały i nie zmienia koloru po uszkodzeniu. Trzon okazu jest twardy i ma brązowe łuski. 

Czytaj również: Kolejny jesienny wysyp w lasach. Tam grzybów jest najwięcej


Zobacz też:

Tak wybierzesz dojrzałego i słodkiego arbuza. Zwróć na to uwagę podczas zakupów

Praca w czasie upałów. Sprawdź, czy możesz iść do domu, gdy jest za gorąco

Wyrzuć ścierkę do okien. Myj je w ten sposób, a zapomnisz o smugach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby