Reklama
Reklama

Ten owoc wzmacnia odporność jak plaster i reperuje serce. Polacy jeszcze go nie znają

Ten zielony owoc to nie limonka ani liczi, tylko mamoncillo, które jest słabo znane w Polsce. To błąd, bo wyróżnia się ciekawym smakiem i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Poprawia nastrój, reperuje serce i wzmacnia odporność jak naturalny plaster za sprawą pokładów witaminy C, które zawiera. A to dopiero początek tego, co ma do zaoferowania.

Mamoncillo jest egzotycznym owocem, który naturalnie występuje na Karaibach, w Ameryce Południowej czy Środkowej. Często uprawiany jest także w Indiach i na Florydzie. W Europie Środkowej nie jest popularnym przysmakiem, mimo swoich unikalnych walorów smakowych oraz cennych właściwości zdrowotnych. 

Z roku na rok coraz częściej gości jednak na sklepowych półkach w warzywniakach, więc warto o nim wspomnieć. Nie wahaj się kupić go, jeśli tylko masz okazję, ponieważ mamoncillo to prawdziwy skarb z cenną dawką witamin dla twojego organizmu.

Może cię zainteresować: Babcia zawsze miała go w spiżarni. Leczy przeziębienie i przyspiesza odchudzanie

Mamoncillo - co to za owoc? "Hiszpańska limonka" jest warta uwagi

Momoncillo to owoc znany również jako mamon, genip czy limoncillo. Niektórzy żartobliwie nazywają go "hiszpańską limonką", co wcale nie jest dziwne, biorąc pod uwagę jego wygląd

Już na pierwszy rzut oka jest bowiem łudząco podobne do popularnego cytrusa, choć jest znacznie mniejsze, bo ma około 2-4 centymetry wielkości. Rośnie w kiściach. 

Czytaj również: Widzisz tęczowy kożuch na herbacie? To ważny znak, ale ludzie tego nie wiedzą

Jak smakuje mamoncillo i jak je jeść? Możliwości jest co najmniej kilka

Jeśli chodzi o to, jak jeść mamoncillo, to owoc ten świetnie smakuje zarówno na surowo jako przekąska, jak i w formie płynnej np. soku/ koktajlu. Można go także używać jako dodatek do owocowych sałatek czy dżemów. Pasuje także do sorbetów.

Ma galaretowaty miąższ w pomarańczowym kolorze. Jeżeli chodzi o smak, mamoncillo bardziej niż limonkę przypomina jednak liczi. Jest umiarkowanie słodkie, z subtelną nutą goryczy i kwaskowatości.

Jakie są właściwości mamoncillo? Wspiera odporność, serce i poprawia nastrój

Mało kto wie, jakie prozdrowotne właściwości mamoncillo ma do zaoferowania, a to prawdziwy skarb wśród owoców. W okresie jesienno-zimowym warto po niego sięgać regularne, ponieważ wzmacnia odporność i może wspomóc organizm w zwalczaniu przeziębienia.

Zawiera witaminę C, A, żelazo, błonnik, fosfor czy wapń, a także sporo przeciwutleniaczy, fenole, kwas p-kumarowy czy resweratol. Dzięki temu pozytywnie wpływa na serce, układ pokarmowy (m.in. przynosi ulgę przy problemach żołądkowych czy zaparciach). Owoc zapobiega niedokrwistości, obniża także ciśnienie krwi, poprawia nastrój i jakość snu (zawiera tryptofan). 

Zobacz też:

Tę kawę możesz pić wieczorem. Zaśniesz szybciej, niż zazwyczaj

Moja babcia zawsze robiła to ze ściereczkami kuchennymi. Aż pachniały czystością

Nadawaj paczki w tych godzinach. Dotrą do odbiorców szybciej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie