Ten olej jest zdrowszy, niż oliwa z oliwek. Wystarczy łyżeczka dziennie, by obniżyć cholesterol
Olej w kuchni to nie tylko dodatek do dań. To także produkt, który może pozytywnie wpływać na kondycję zdrowotną naszego organizmu, wzmacniając go na wielu obszarach. Warto więc sięgać po tłuszcz, który uznawany jest za jeden z najzdrowszych i wbrew pozorom nie chodzi tu o oliwę z oliwek. Sprawdź, jaki olej warto włączyć do swojej diety.
Wybierając olej, warto sięgać po taki, który nie tylko dobrze smakuje, ale i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dobrym wyborem będzie więc olej z orzechów włoskich, który uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Wyjaśniamy, jak wpływa on na nasz organizm oraz jak go stosować, aby był skuteczny.
Powszechnie wiadomo, że orzechy włoskie słyną z wielu właściwości prozdrowotnych i nie bez powodu są uznawane za jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Wynika to z tego, że mają one dwa razy więcej antyoksydantów niż orzechy pekan i orzechy laskowe. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga również po olej, który pozyskiwany jest z miąższu tych orzechów.
Jest on zalecany przez lekarzy przede wszystkim osobom, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu, a także obniżyć ciśnienie. Co więcej, olej z orzechów włoskich jest cennym źródłem przeciwutleniaczy. Oprócz tego zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 oraz omega-6, które wpływają korzystnie na układ nerwowy oraz na układ krążenia. W dodatku olej ten zawiera kwas oleinowy oraz linolowy, który ma pozytywny wpływ na ogólną kondycję zdrowotną.
Co więcej, warto włączyć do swojej codziennej diety olej z orzechów włoskich, ponieważ 1 łyżka tego produktu pokrywa aż 50 proc. dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 oraz 10 proc. zapotrzebowania na witaminę E.
Czytaj również: Te ciasta bez problemu możesz zamrozić. Nie stracą smaku i konsystencji
Oprócz tego spożywanie oleju z orzechów włoskich zapewni nam niemałą dawkę witaminy A, E, K oraz B. W dodatku nie brakuje w nim cennych minerałów, takich jak potas, magnez, cynk, jod, mangan czy fosfor.
Olej ten zalecany jest osobom, które walczą z pasożytami układu pokarmowego lub chcą oczyścić nerki. Co więcej, produkt wpływa na poprawę pamięci oraz koncentracji. Oprócz tego do jego zalet zaliczamy:
- działanie przeciwzapalne,
- łagodzenie stresu,
- wspomaganie regeneracji komórek skóry,
- obniżenie poziomu cukru we krwi,
- poprawę wyglądu i kondycji skóry oraz włosów,
- regenerację oznak starzenia,
- obniżenie poziomu cukru we krwi,
- działanie antybakteryjne oraz antyseptyczne,
- działanie przeciwbólowe,
- zmniejszanie ryzyka chorób układu krążenia,
- obniżenie złego cholesterolu,
- poprawę koncentracji,
- działanie przeciwgrzybicze.
Nie bez znaczenia jest jednak to, w jaki sposób spożywamy olej z orzechów włoskich. Bardzo ważne jest to, aby na nim nie smażyć. Należy używać go na zimno, aby nie stracił swoich cennych właściwości oraz nie nabrał nieprzyjemnego, mocno gorzkiego smaku.
Zakłada się, że temperatura potraw, do których używamy oleju orzechowego, nie powinna przekraczać 38 stopni Celsjusza. Jest więc on bardzo dobrym dodatkiem do białego sera, sałatek, dressingów czy ryb. Sprawdza się głównie w przepisach kuchni francuskiej oraz włoskiej.
Zobacz też:
W sezonie grypowym pij złote mleko. Jeden kubek dziennie poprawi odporność
Różnica między masłem a osełką to nie tylko cena. Możesz się mocno zdziwić
Zmiany w segregacji śmieci tuż po Nowym Roku. Będzie jeszcze jeden kontener