Reklama
Reklama

Te ciasta bez problemu możesz zamrozić. Nie stracą smaku i konsystencji

Często po świętach zostaje nam wiele potraw oraz deserów. Zamiast je wyrzucać, warto je zamrozić, aby przedłużyć ich świeżość i móc cieszyć się ich smakiem nawet za kilka tygodni. Warto jednak wiedzieć, jakie ciasta możemy wkładać do zamrażarki, a które źle znoszą niskie temperatury. Podpowiadamy, jak mrozić desery i jak je prawidłowo rozmrażać, aby nie straciły swojego smaku.

Święta to często suto zastawione stoły. Zdarza się jednak, że nawet gdy spędzamy je w dużym gronie, to po zakończeniu biesiadowania, okazuje się, że wciąż zostało wiele jedzenia. Wobec tego, aby go nie marnować, warto przedłużyć jego świeżość, zamrażając potrawy. Dotyczy to również ciast. Sprawdź, które ciasta mogą być w zamrażarce i jak później je rozmrażać, aby nie straciły swoich walorów.

Jakich ciast nie wolno mrozić? Te desery nie lubią ujemnych temperatur

Na początek warto wiedzieć, których ciast nie powinno się mrozić. Nie każdy rodzaj deseru dobrze znosi przechowywanie go w ujemnych temperaturach. Między innymi dotyczy to ciast z galaretką, a także takich, które składają się z blatów bezowych.

Jest to złym pomysłem, ponieważ zawierająca duże ilości wody oraz żelatyny galaretka, może po rozmrożeniu stać się lejąca i stracić swój pierwotny smak. Tak samo, jak ciasta, które zawierają bezę lub bitą śmietanę. Po wyjęciu z zamrażarki stają się niesmaczne oraz wodniste.

Czytaj również: Banalne ciasto bez pieczenia z masą budyniową. Zrobisz je w kwadrans

W jaki sposób mrozić ciasta? Te desery bez obaw możesz włożyć do zamrażarki

Oczywiście nie brakuje również deserów, którym chłód nie jest straszny i z powodzeniem możemy je mrozić, aby przedłużyć ich zdatność do spożycia. Do grupy ciast, które można wkładać do zamrażarki, zaliczamy ciasta ucierane, kruche, francuskie, drożdżowe oraz ptysiowe. Jednak musimy pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą zachować świeżość i smak deserów:

  • Do mrożenia możemy używać tylko świeżych ciast.
  • Zanim włożymy je do zamrażarki, należy je szczelnie zapakować, aby nie pochłaniały innych zapachów, np. znajdującego się w pobliżu mięsa. W tym celu możemy użyć szklanych albo plastikowych pojemników. Sprawdzą się również woreczki spożywcze z suwakiem.
  • Ciasta, które są bardzo miękkie lub mają delikatną masę, najlepiej zamrozić wstępnie bez opakowania, a dopiero gdy stwardnieją, to przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika.
  • Przed włożeniem ciasta do zamrażarki możemy je od razu podzielić na mniejsze porcje, aby wyjmować tylko tyle ciasta, ile potrzebujemy, ponieważ nie można go mrozić kolejny raz.

Jak rozmrażać ciasto? Ten sposób jest najlepszy

Nie bez znaczenia jest także to, jak przeprowadzimy proces rozmrażania ciasta. Należy pamiętać, że wszystkie desery, które mają kremy, muszą być powolnie rozmrażane. W tym celu należy wyjąć je z zamrażarki, i odstawić w miejsce, w którym będą mogły swobodnie dochodzić do temperatury pokojowej.

Nie należy przyspieszać tego procesu, stawiając np. ciasto w pobliżu kaloryfera lub innych źródeł ciepła, ponieważ zbyt szybko ogrzany deser może podejść wodą. Co więcej, krem mógłby całkowicie się rozlać. Dobrym rozwiązaniem jest także powolne rozmrażanie w lodówce. Wtedy to wystarczy wstawić ciasto do urządzenia na noc, a rano będzie już gotowe do spożycia.

Natomiast jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, to śmiało możemy przyspieszać jego rozmrażanie, np. wstawiając go na chwilę do mikrofalówki. Będzie ono wciąż smakowało świetnie, a my w kilka minut zyskamy smaczny deser do kawy.

Zobacz też:

Tyle kalorii możesz spalić w czasie godzinnego spaceru. Zrzucisz serniczek i makowiec?

Nie posypuj solą schodów i podjazdu. Tak pozbędziesz się lodu i śniegu

Kupujesz cytryny i pomarańcze w supermarkecie? Koniecznie umyj skórkę w ten sposób

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby