Reklama
Reklama

Tę kawę Polacy uwielbiają pić zimą. Nie wiedzą, że jest niezdrowa

Kawa każdego pomaga nam się rozbudzić i zacząć nowy dzień. Dla zniwelowania jej gorzkiego smaku pita jest zazwyczaj z dodatkiem mleka, śmietanki czy miodu. Jesienią i zimą chętnie pijemy za to rozgrzewającą turecką kawę z dodatkiem cynamonu, kardamonu i dużej ilości cukru. Czy taka kawa jest zdrowa?

Kawa to naprawdę zdrowy napój. Dostarcza do organizmu antyoksydantów, neutralizujących działanie wolnych rodników. Pozytywnie wpływa na krążenie krwi, poprawiając je. Regularnie pita obniży cukier i cholesterol. Mitem jest, że ten czarny płyn wypłukuje magnez. Co więcej, pierwiastek uzupełniany jest wraz z piciem kawy.

Takiej kawy unikaj – jest naprawdę niezdrowa

Choć kawa ogólnie jest zdrowa, to przez różny sposób jej przygotowania, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Za najbardziej szkodliwą wersję uważana jest kawa rozpuszczalna z dodatkiem mleka, cukru oraz syropów smakowych. Faktycznie, pijąc ją w takiej formie, stan naszego organizmu może ulec pogorszeniu.

Jednakże jedną z najbardziej niezdrowych kaw tak naprawdę jest kawa po turecku z cukrem, cynamonem i kardamonem. Parzony z fusów napój jest mocny i aromatyczny, co zachęca do jego częstego spożywania, szczególnie gdy przychodzą zimne dni.

Czytaj także: To najgorsza kawa, jaką możesz wybrać. Jest tucząca i niezdrowa

Już mała filiżanka kawy po turecku może podnieść poziom złego cholesterolu. Ze względu na wysokie stężenie kofeiny podnosi też ciśnienie i znacząco obciąża serce. Pita w dużych ilościach doprowadza do występowania mdłości oraz wymiotów. Może też powodować problemy ze snem.

Co więcej, z długo parzonych fusów w kawie wytrącają się szkodliwe substancje. W kawie tureckiej fusy nie są odsączane od napoju, a niekiedy pozostawione nawet na długie godziny w naczyniu. Lepiej więc unikać kawy tureckiej i wybrać czarny napój w innej formie.

Jaką kawę wybrać, żeby była zdrowa?

Najzdrowszą kawą będzie ta wykonana w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Wersja bez mleka lub cukru będzie miała bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Dla poprawy aromatu jak najbardziej można dodać przyprawy takie jak cynamon czy kardamon.

Jeśli jednak bardzo nie lubimy gorzkiego smaku kawy to odrobina mleka i substancji słodzącej nie zaszkodzi. Unikajmy jednak dużych ilości cukru, słodkiej śmietany i syropów smakowych, które z kawy robią tuczący i niezdrowy deser kawowy.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie