Tak sprawdzisz, czy pojemnik jest wykonany ze szkodliwego plastiku. Zwróć uwagę na ten symbol
Plastik już od kilkudziesięciu lat jest towarzyszem naszego codziennego życia. Jednak wraz ze wzrostem świadomości zdrowotnej oraz środowiskowej, wiemy, na co zwracać uwagę. Czasem jeden szczegół może być niezwykle ważny w tym kontekście. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy pojemnik, którego używasz, jest wykonany ze szkodliwego plastiku.
Plastikowe pojemniki mają szerokie zastosowanie w życiu codziennym. Nic dziwnego, gdyż są lekkie, wytrzymałe oraz wszechstronne. Najczęściej znajdziemy je oczywiście w kuchni. Przechowujemy w nich jedzenie w lodówce lub w zamrażarce. Mogą również służyć do przenoszenia posiłków, jako lunch boxy do pracy czy szkoły. Wiele osób w plastikowych pojemnikach przechowuje również produkty sypkie, takie jak kasza, ryż czy mąka. Oczywiście można je również wykorzystywać do organizacji przedmiotów, transportu, recyklingu czy w ogrodzie. Jednak to właśnie w przypadku przechowywania żywności najważniejsze jest, z jakiego materiału zostały wykonane.
Sprawdź również: Kaloryfer jest ciepły na górze i zimny na dole? Postępuj w ten sposób
Zidentyfikowanie szkodliwego plastiku w pojemniku wbrew pozorom jest łatwe. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. Odwróć swój plastikowy pojemnik i zlokalizuj trójkątne strzałki, a w nim umiejscowione liczby. To właśnie one są oznaczeniami materiału, z którego wykonane jest opakowanie. Jest ich siedem i oznaczają:
- PET,
- HDPE,
- PVC,
- LDPE,
- PP,
- PS,
- Inne (w tym BPA).
Warto wystrzegać się w szczególności pojemników wykonanych z PVC (numer 3), które może zawierać szkodliwe chemikalia, a także PS (numer 6), gdyż może zawierać rakotwórczy styren. W przypadku pojemników z oznaczeniem 7, czyli innych materiałów, może się w nich znajdować BPA, które jest niebezpieczne dla ludzkich hormonów.
Sprawdź również: Ta przyprawa została wycofana w USA. W Polsce jemy ją na potęgę
Warto również pamiętać, że plastikowe opakowania mogą wydzielać szkodliwe substancje, zwłaszcza gdy są narażone na działanie wysokiej temperatury. O wiele lepszym wyborem będą pojemniki wykonane z PET (numer 1), HDPE (numer 2), LDPE (numer 4) oraz PP (numer 5). Jednak najlepszym rozwiązanie, zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska, będzie używanie szklanych pojemników do przechowywania żywności. O wiele łatwiej jest je również umyć, a co za tym idzie pozbyć się różnego rodzaju bakterii i drobnoustrojów.
Zobacz też:
To urządzenie pomoże ci obniżyć rachunki za ogrzewanie. Mało kto go używa
Ta pościel jest najcieplejsza. Nie zmarzniesz nawet w chłodne, zimowe noce
Taka kawa jest o wiele zdrowsza od espresso czy cappuccino. Sekret tkwi w ziarnach