Tak kupisz dobre jagodzianki. Katarzyna Bosacka tłumaczy, na co zwrócić uwagę
Jagodzianki, czyli drożdżówki z jagodami, cieszą się olbrzymią popularnością i są przysmakiem uwielbianych zarówno przez dzieci, jak i przez osoby dorosłe. Na co jednak zwracać uwagę, gdy chcemy je kupić w piekarni czy cukierni? Katarzyna Bosacka radzi, czym się kierować w czasie zakupów.
Drożdżówka z jagodami to przysmak, którym możemy się zajadać w zasadzie przez cały rok. Właśnie latem ta słodka bułeczka z owocami ma jednak najlepszy smak. Jagody leśne to bowiem owoce sezonowe, które możemy zbierać zwykle od połowy czerwca, a ich wysyp obserwowany jest w lipcu. Jagodzianki cieszą się olbrzymią popularnością, jednak nie wszystkie są tak samo dobre. Katarzyna Bosacka radzi, na co zwracać uwagę, gdy nabywamy je w cukierni czy piekarni.
Drożdżówka z jagodami to dość prosty przysmak, wykonany ze słodkiego, drożdżowego ciasta i leśnych jagód. Ten wyrób piekarniczy może być również pokryty lukrem, polewą lub kruszonką, przy czym w przypadku drożdżówek z owocami zwykle jest to właśnie kruszonka. By jagodzianka wybornie smakowała, ciasto powinno być lekkie, a ilość owoców zużytych do jej przygotowania obfita.
Jagodzianki rewelacyjnie smakują zarówno, gdy są zjadane na ciepło, jak i wtedy, gdy już ostygną. Powinny być zresztą tak samo dobre również na następny dzień. Nie we wszystkich piekarniach czy cukierniach jesteśmy jednak w stanie nabyć tak samo dobre wypieki. Warto więc dowiedzieć się, na co zwracać uwagę, kupując jagodzianki.
Czytaj też: Malowałeś mieszkanie? Sprawdź, gdzie wyrzucić wiaderka i puszki po farbie, nim popełnisz błąd
Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka, publicystka prasowa i telewizyjna, prezenterka oraz osobowość medialna. Od kilku lat prowadzi własny kanał na platformie YouTube, w którym dzieli się z fanami informacjami dotyczącymi ekologii i zdrowego żywienia. Wiele osób śledzi zatem jej porady i kieruje się nimi w kwestiach kulinarnych.
Ostatnio postanowiła wyjaśnić, na co zwrócić uwagę, gdy chcemy kupić dobre drożdżówki z jagodami. Istnieją trzy podstawowe zasady. Przede wszystkim warto pamiętać, że mrożone jagody nie nadają się do drożdżówek. Powinniśmy też przyjrzeć się kolorowi nadzienia. Dojrzałe jagody mają bowiem intensywniejszy odcień fioletowo-niebieski. Jeśli nadzienie jest bardziej czerwone, zapewne dodano do niego barwniki lub inne owoce.
Nie powinniśmy się za to sugerować ewentualnym, pustym miejscem wewnątrz bułeczki. Zależy ono bowiem od wilgotności jagód - im są mokrzejsze, tym mocniej wsiąkają w ciasto. Pamiętajmy również, że zawartość substancji żelującej w składzie nie jest niczym złym. Jej niewielka ilość czyni nadzienie spójnym i sprawia, iż jagody nie oddzielają się od siebie.
Warto pytać o skład jagodzianek. Unikajmy tych wykonanych na margarynie, tłuszczu palmowym, z masą jajową, roślinnymi konserwantami, barwnikami i sztucznymi aromatami. Najlepiej wybierać te przygotowane na maśle.
Zobacz też:
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko
Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają