Ta popularna roślina zastąpi w kuchni niejedną przyprawę. Mało kto zna jej właściwości
Wiosną i latem warto korzystać z tego, co oferuje nam natura, czyli ze świeżych, aromatycznych roślin, wzbogacających smak wielu dań. Jednym z takich skarbów jest bluszczyk kurdybanek, stanowiący alternatywę dla popularnych ziół włoskich. Mało kto słyszał o jego właściwościach zdrowotnych. Sprawdź je wszystkie, a zapragniesz mieć go w swojej kuchni.
Bluszczyk kurdybanek rośnie na każdym kroku w zaroślach, przydrożach, na łąkach i skraju dróg. Traktowany jest jak chwast, a mało komu przyszłoby do głowy, że można wykorzystać go w kuchni. Ma intensywny, korzenny aromat z nutą pikanterii. Jego zapach przywodzi na myśl włoskie zioła, tj. oregano czy bazylia. Wspaniale dopełnia różne dania, zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej.
Bluszczyk kurdybanek osiąga 20 cm wysokości. Cechuje go owłosiona łodyga oraz liście o nerkowatym, lekko zaokrąglonym kształcie. Ta roślina bardzo szybko się rozrasta, tworząc gęste, zielone kobierce.
Ponadto ma charakterystyczne małe kwiatki w kolorze niebieskim lub fioletowym. Wypuszcza je od kwietnia do czerwca.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Syrop z mniszka polnego: właściwości i przepis, jak go zrobić. Mniszek polny a mlecz
Bluszczyk kurdybanek stanowi źródło witaminy C oraz prowitaminy A. Dostarcza również cennych minerałów, tj. wapń, żelazo, cynk, krzem.
Warto stosować tę roślinę w kuchni, ponieważ ma dobry wpływ na układ pokarmowy. Pomaga w walce z niestrawnością, przyspiesza metabolizm i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Oprócz tego działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
Tę roślinę stosuje się w przypadku zaburzeń rytmu serca i przy łagodzeniu stresu. Warto też używać jej w trakcie przeziębienia, a dokładniej przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
Zewnętrznie, bluszczyk kurdybanek stosuje się na skórę jako środek dezynfekujący i ściągający. Pomaga w walce ze świądem, trądzikiem i opuchlizną. Co więcej, płukanka na włosy z tej rośliny może okazać się pomocna w leczeniu łupieżu.
Bluszczyk kurdybanek pasuje do zup, mięs, sałatek i surówek. Wystarczy obsypać jego liśćmi wybrane danie. Oprócz tego stanowi doskonały dodatek do farszu na pierogi, ale też do twarożku i masła ziołowego.
Z tej rośliny przyrządzimy także zdrową herbatę. Wystarczy zalać 1 łyżkę bluszczyku kurdybanku gorącą wodą i odstawić do zaparzenia na 10 minut.
Tak jak wspomniano, można korzystać zarówno ze świeżej, jak i suszonej rośliny. W przypadku suszenia temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni, ponieważ kurdybanek straci wówczas cenne składniki odpowiadające za właściwości zdrowotne. Pamiętajmy również, aby zbierać ten okaz z dala od źródeł zanieczyszczeń.
Zobacz też:
Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, że dodasz to do kefiru
Te dwa błędy podczas mycia zębów popełnia wiele osób. Cały wysiłek idzie na nic
Pierzemy je zbyt rzadko. Zrób to w ten sposób, a usuniesz nie tylko brud, ale i bakterie