Przynieś chwast z ogrodu i zrób z niego syrop. To prawdziwa bomba witaminowa
Ta roślina uznawana jest powszechnie za chwast, choć tak naprawdę ma wiele cennych zastosowań. Aby się o tym przekonać, wystarczy przynieść ją z ogrodu i zrobić domowy syrop. Mowa oczywiście o mniszku lekarskim. Właśnie teraz jest najlepszy czas, aby go zbierać, więc nie zwlekaj długo, bo to prawdziwa bomba witaminowa.
Mniszek lekarski nie jest wyłącznie "uciążliwym chwastem", za który niektórzy go uważają. To również jedna z najcenniejszych roślin leczniczych w Polsce, lecz niestety większość ludzi nie ma o tym pojęcia. Przełom kwietnia i maja to najlepszy czas, aby zrobić z niego domowy syrop, który jest bombą witaminową.
Nie powinieneś żałować, jeśli go przygotujesz, bo mniszek lekarski może ci pomóc uporać się z wieloma dolegliwościami. Uważaj tylko, aby nie pomylić go z trującym mleczem polnym, który na pierwszy rzut oka jest do niego łudząco podobny.
Cennych właściwości mniszka lekarskiego (łac. Taraxacum officinale) jest cała masa. W jego kwiatach, liściach i korzeniach znajdziesz mnóstwo witamin m.in.: C, A czy E, a także związki gorczycowe, kwasy polifenolowe, garbniki czy flawonoidy.
Jest także źródłem: kwasu krzemowego, potasu, wapnia czy innych mikroelementów. Możesz więc przygotować z niego wzmacniający nawóz dla swoich roślin (odstrasza mszyce) albo rozdrobnić i wykorzystać samemu, korzystając z dobrodziejstwa zdrowotnego napar albo syropu.
Twój organizm będzie ci wdzięczny, bo wspomaga m.in. trawienie, działa moczopędnie, pomaga na problemy trzustką czy wątrobą, A to tylko niektóre z powodów, dla których warto po niego sięgać.
Może cię zainteresować: Pij zamiast lemoniady. Obniża cholesterol i ciśnienie, odmładza i bosko smakuje
Jest wiele różnych przepisów na syrop z mniszka lekarskiego. Jeden z najprostszych polega na tym, że po zebraniu 2-3 szklanek świeżych kwiatów, należy oczyścić je i lekko ubić. Wrzucić do garnka zalać litrem wody. Gotować kwaty tak, aby doprowadzić je do wrzenia, a później jeszcze na małym ogniu przez kwadrans.
Odczekać noc, odstawiając garnek na dobę w chłodne miejsce, odcedzić wywar przez gęste sito. Do płynu o żółtawym kolorze należy następnie dodać miód albo cukier (około 1 kg) i sok z 1 cytryny, aby lepiej smakował.
Ostatnim krokiem jest umieszczenie płynu wraz z cukrem w czystym garnk i gotowanie go na małym ogniu przez 2 godziny, aż zgęstnieje do konsystencji płynnego miodu. Regularnie go mieszaj i przelej do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij naczynia, zapasteryzuj i przechowuj w ciemnym miejscu.
Czytaj również: Zastąpi kawę i śniadanie. Pij rano, a dodasz sobie energii i dostarczysz mnóstwo witamin
Mniszek lekarski jest podobny do mlecza polnego, jednak ten drugi jest trujący, dlatego warto wiedzieć, jak je odróżnić. Przede wszystkim mniszek lekarski ma jedną pustą w środku łodygę i wyrasta z niej jeden kwiatostan, podczas gdy mlecz polny ma ich najczęściej kilka z kilkoma kwiatostanami.
Mniszek lekarski nie ma też owłosienia, a jego liście tworzą rozetę przy ziemi i są głęboko powycinane. U mlecza sa one bardziej nieregularne, z kolczastymi brzegami i obejmują łodygę.
Zobacz też:
Tu najczęściej kryją się mole spożywcze. Sprawdź i pozbądź się ich, nim będzie za późno
Brakuje ci energii? Te 2 tanie składniki szybko cię pobudzą
Mrówki więcej nie zakłócą grilla. Posyp tym okolice altany, a znikną z ogrodu raz, dwa