Reklama
Reklama

​Zastąpi kawę i śniadanie. Pij rano, a dodasz sobie energii i dostarczysz mnóstwo witamin

Wśród wielu wariacji na temat kawy, takiego sposobu na jej przygotowanie chyba jeszcze nie widzieliście. Sekretem jest połączenie klasycznego latte, czyli kawy z mlekiem oraz pełnego witamin i minerałów owocu, jakim jest awokado. Dowiedz się, jak przygotować w domu i dlaczego warto pić avolatte.

Avolatte — składniki i sposób przygotowania

Do przygotowania avolatte będziesz potrzebować:

  • ¼ szklanki mleka,
  • ¼ szklanki słodzonego mleka skondensowanego,
  • ½ dużego dojrzałego awokado,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 espresso.

Zamiast espresso możesz także użyć jednej mocnej, dużej kawy. Opcjonalnie możesz dodać kostki lodu lub syrop czekoladowy.

Sprawdź również: Goście w drodze, a na kanapie plama? Tak pozbędziesz się jej w kwadrans

Sposób przygotowania avolatte:

  1. Zaparz espresso lub kawę.
  2. Z awokado usuń pestkę i skórkę, przełóż do kielicha blendera.
  3. Do blendera dodaj mleko, słodzone mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy.
  4. Jeśli używasz syropu czekoladowego, wlej go do blendera.
  5. Dokładnie wszystko zmiksuj.
  6. Dodaj espresso lub kawę i jeszcze raz zmiksuj.
  7. Rozlej avolatte do dwóch filiżanek.

Avolatte możesz przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno — dodając kostki lodu. Możesz także zmiksować kawę z kostkami lodu, a uzyskasz shake kawowy z awokado.

Dlaczego warto pić latte z awokado?

Avolatte to wartościowe połączenie kawy i awokado. Kawa, oprócz właściwości pobudzających, jest także świetnym antyoksydantem, a także wspomaga pracę układu trawiennego i może zmniejszać ryzyko niektórych chorób. Z kolei awokado jest źródłem zdrowych tłuszczy, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), działa przeciwzapalnie, a także pozytywnie wpływa na wygląd skóry i włosów. Ponadto ten zielony owoc jest źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B, a także minerałów, takich jak potas, miedź, magnez, żelazo.

Zobacz też:

Sałatka jarzynowa została po świętach? Sprawdź, czy można ją zamrozić

Jabłka do ciast i na domowy sok. Bez dwóch zdań te odmiany są najlepsze

Ubrania i ręczniki będą mięciutkie, jak w hotelu. Wystarczy, że dodasz do prania to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie