Zastąpi kawę i śniadanie. Pij rano, a dodasz sobie energii i dostarczysz mnóstwo witamin
Wśród wielu wariacji na temat kawy, takiego sposobu na jej przygotowanie chyba jeszcze nie widzieliście. Sekretem jest połączenie klasycznego latte, czyli kawy z mlekiem oraz pełnego witamin i minerałów owocu, jakim jest awokado. Dowiedz się, jak przygotować w domu i dlaczego warto pić avolatte.
Do przygotowania avolatte będziesz potrzebować:
- ¼ szklanki mleka,
- ¼ szklanki słodzonego mleka skondensowanego,
- ½ dużego dojrzałego awokado,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 espresso.
Zamiast espresso możesz także użyć jednej mocnej, dużej kawy. Opcjonalnie możesz dodać kostki lodu lub syrop czekoladowy.
Sprawdź również: Goście w drodze, a na kanapie plama? Tak pozbędziesz się jej w kwadrans
Sposób przygotowania avolatte:
- Zaparz espresso lub kawę.
- Z awokado usuń pestkę i skórkę, przełóż do kielicha blendera.
- Do blendera dodaj mleko, słodzone mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy.
- Jeśli używasz syropu czekoladowego, wlej go do blendera.
- Dokładnie wszystko zmiksuj.
- Dodaj espresso lub kawę i jeszcze raz zmiksuj.
- Rozlej avolatte do dwóch filiżanek.
Avolatte możesz przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno — dodając kostki lodu. Możesz także zmiksować kawę z kostkami lodu, a uzyskasz shake kawowy z awokado.
Avolatte to wartościowe połączenie kawy i awokado. Kawa, oprócz właściwości pobudzających, jest także świetnym antyoksydantem, a także wspomaga pracę układu trawiennego i może zmniejszać ryzyko niektórych chorób. Z kolei awokado jest źródłem zdrowych tłuszczy, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), działa przeciwzapalnie, a także pozytywnie wpływa na wygląd skóry i włosów. Ponadto ten zielony owoc jest źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B, a także minerałów, takich jak potas, miedź, magnez, żelazo.
Zobacz też:
Daj to na przypaloną patelnię i poczekaj 5 minut. Będzie czysta jak łza
Pierzesz ubrania i ręczniki razem? Pewnie nie wiesz, ale to poważny błąd
Najzdrowszy na świecie napój dla cukrzyków. Mało kto zwraca na niego uwagę