Reklama
Reklama

Szybko wyczyścisz przypalony ruszt piekarnika. Wystarczy szczotka i dwa produkty, które masz w kuchni

Czyszczenie rusztu piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych i najłatwiejszych obowiązków. Związane jest to między innymi z tłuszczem i resztkami jedzenia, które pod wpływem wysokiej temperatury przywierają do niego i ciężko je później usunąć. Na szczęście istnieje sposób, który zdecydowanie nam to ułatwi. Sprawdź, jak to zrobić.

Ruszt piekarnika często ulega poważnym zabrudzeniom, które ciężko usunąć. Z pomocą przychodzą domowe, naturalne sposoby, które skutecznie rozpuszczają tłuszcz i ułatwiają cały proces czyszczenia piekarnika. Wystarczą nam do tego zaledwie dwa produkty.

Czyszczenie rusztu piekarnika. Od czego musimy zacząć?

Cały proces zaczynamy od mechanicznego wyczyszczenia rusztu na sucho. Najlepiej użyć do tego szczotki o twardym i elastycznym włosiu. W tym celu powinniśmy wyjąć ruszt na zewnątrz, ponieważ resztki spalenizny kruszą się i pryskają na wszystkie strony, brudząc wszystko wokół.

Jeżeli nie mamy możliwości zrobić tego na dworze, to musimy rozłożyć na podłodze folię i stare gazety. Następnie czyścimy ruszt ręcznie i dodatkowo możemy go odkurzyć. Kolejnym krokiem jest sprzątnięcie pozostałości z podłogi, aby nie roznosić brudu po całym domu.

Soda oczyszczona z octem rozwiąże nasz problem. Jak ich użyć?

Ruszt możemy przenieść do wanny, kładąc na dno folię, aby zabezpieczyć ją przed porysowaniem albo umieścić go w dużej misce.

Następnie z sody oczyszczonej oraz wody robimy gęstą pastę i nakładamy jej grubą warstwę w taki sposób, aby każdy pręt był dokładnie nią pokryty. W kolejnym kroku wlewamy ocet do spryskiwaczy i zwilżamy nim ruszt. Ważne jest, aby użyć spryskiwacza, aby nie spłukać bezpośrednio sody, a jedynie pobudzić ją do spienienia się.

Zazwyczaj zaleca się, aby sody i octu nie stosować razem, bo niwelują wzajemnie swoje właściwości czyszczące, ale w tym przypadku chcemy uzyskać gwałtowną reakcję, w wyniku której drobinki brudu odrywają się od czyszczonej powierzchni, więc możemy je połączyć.

Czytaj więcej:  Kiedy naczynia w zmywarce się nie domywają, stosuję tę metodę. Są czyste jak nigdy

Namaczanie rusztu piekarnika. Co należy zrobić?

Kolejny krok to namaczanie rusztu. W tym celu nie musimy wyjmować go  z wanny lub miski, tylko po prostu zalewamy całość ciepłą wodą tak, aby ruszt był całkowicie zanurzony. Powinien się on moczyć w ten sposób przez kilka godzin, a jeżeli mamy taką możliwość to pozostawiamy go na całą noc. Możemy dodać również nieco płynu do naczyń o działaniu odtłuszczającym, aby pozbyć się reszty zabrudzeń.

Innym sposobem namaczania rusztu jest zalanie go bardzo gorącą wodą i dodanie do kąpieli kapsułki do zmywarki. Po takim namaczaniu wystarczy ruszt przetrzeć gąbką z ostrą powierzchnią i zazwyczaj zejdzie on bez problemu. Jeżeli jednak w niektórych miejscach zabrudzenia nadal będą widoczne, to wykorzystajmy sól kuchenną, aby zwiększyć działanie ścierne gąbki.

Zobacz także: Wrzuć to do bębna, a twoje pranie nie będzie wymagało prasowania. Żelazko może odejść do lamusa

Jak namoczyć ruszt bez miski lub wanny?

W przypadku, gdy nie mamy możliwości namoczenia rusztu w misce lub w wannie, możemy wykorzystać trik z torbą foliową lub workiem na śmieci.

Wystarczy, że położymy na blacie ręcznik, a na nim oczyszczony szczotką ruszt i naniesiemy na pręty pastę z sody. Całość pryskamy octem, a następnie delikatnie zwilżamy wodą i wkładamy całość do worka. Do środka wkładamy także nawilżoną gąbkę i zawiązujemy worek. Ustawiamy go w ciepłym miejscu, na przykład na słońcu na balkonie. Po upływie kilku godzin brud będzie bez problemu schodził z rusztu.

Zobacz też:

"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają

Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł

Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki