Reklama
Reklama

Seniorze, szukaj na promocji i jedź regularnie. Mózg ci podziękuje

Wzbogacenie diety w warzywa i owoce jest bardzo ważne, szczególnie dla seniorów. Produkty te mają dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu. Osoby starsze mogą sięgać po składniki, które zawierają mikroelementy pozytywny oddziaływające na pracę mózgu. Jednym z nich są chińskie daktyle. Ile powinno się ich jeść? Jakich witaminy i minerały dostarczają?

Jujuba to owoc nazywany również chińskim daktylem lub czarnym daktylem, który smakiem przypomina śliwkę. Ze względu na liczne witaminy i minerały w nim zawarte od wieków cieszy się popularnością w medycynie naturalnej, szczególnie w krajach azjatyckich skąd też się wywodzi. 

Dlaczego warto jeść owoce jujuba? 

Jujuba to owoc, który jest nie tylko smaczny, ale ma przede wszystkim dobre działanie dla mózgu. W medycynie ludowej był często wykorzystywany podczas leczenia bezsenności. Ma również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu wzmacnia odporność oraz może pomóc w łagodzeniu bólu. Właściwości te potwierdzają liczne, współczesne badania m.in. te przeprowadzone na Uniwersytecie w Osace, które wskazują, że jujuba może przyczyniać się do poprawy pamięci oraz ochrony komórek nerwowych. 

Jujuba to bogactwo witamin i minerałów. W 100 g świeżych owoców znajdziemy 79 kcal, 250 g potasu, 21 mg wapnia, 69 mg witaminy C, 10 mg magnezu oraz wiele innych substancji bioaktywnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce te zawierają flawonoidy, saponiny, alkaloidy, polisacharydy oraz sterole. Dzięki temu mogą również pomagać w regulowaniu ciśnienia krwi oraz pracy układu pokarmowego. Poza tym wykazują działanie uspokajające, co sprawia, że warto jeść je przed snem, jeśli cierpi się na bezsenność. Owoce te mają także dobry wpływ na kondycję włosów oraz skóry. 

Przeczytaj też: Wystarczy łyżeczka do porannej herbaty. Zdziwisz się, jak szybko oponka zniknie

Do czego można dodawać owoce jujuba? 

Owoce tego rodzaju można jeść świeże lub suszone. W polskich sklepach najczęściej znajdziemy suszone czarne daktyle. Wystarczy 3-4 sztuki dziennie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Jujuba może stanowić przekąskę wraz z innymi owocami bądź warzywami. Dobrze pasuje do owsianek oraz jogurtów. Niemniej można je również połączyć z wytrawnymi danami m.in. mięsami. Z powodzeniem zastąpią w przepisach śliwki. 

Można je także dodawać do owocowych koktajli — połączone z mlekiem, bananem i ulubionymi dodatkami, stworzą odżywczy i smaczny napój. Warto jednak pamiętać, że zawierają one naturalne cukry, dlatego też osoby chorujące na cukrzycę powinny z rozwagą dodawać tego typu dodatki do swojej diety. 

Zobacz też:

Te owady więcej nie zbliżą się do okien. Wystarczy, że spryskasz ramy tym

Zatrzęsienie grzybów w lasach. Grzybiarze zdradzają, co można już znaleźć

Właśnie zaczyna się na nie sezon. Tak wybierzesz najsmaczniejszego arbuza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie