Są smaczne, lecz nie każdy powinien je jeść. Kiedy lepiej unikać grzybów?
Grzyby są cenione nie tylko za walory smakowe, ale także ze względu na liczne prozdrowotne właściwości. Zawierają wiele pożytecznych witamin i minerałów oraz substancji biologicznie aktywnych, dzięki którym można pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Pomimo to nie wszyscy powinni spożywać grzyby.
Ciekawostką jest to, że grzyby nie są uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Nie zrobiono tego pomimo wysokiej zawartości białka, a także obecności błonnika i witamin B1, B2, C i E. Co jeszcze znajduje się w grzybach?
Spożywając ulubione odmiany, można dostarczyć do swojego organizmu wysoką dawkę witaminy D. W grzybach znajduje się też potas, fosfor, magnez, wapń, miedź, żelazo, a także selen i cynk. Warto wiedzieć, że w grzybach są również związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Jest pewna grupa osób, która nie powinna jeść grzybów. Dotyczy to nawet sytuacji, kiedy odpowiada im ich smak i chcą dostarczyć do swojego organizmu witaminy i minerały właśnie za pośrednictwem "darów lasu".
Grzybów nie powinny jeść:
- kobiety w ciąży i karmiące,
- dzieci,
- osoby starsze,
- osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego,
- osoby z problemami zdrowotnymi obejmującymi chorobę nerek i wątroby.
- osoby uczulone na grzyby.
W kontekście spożywania grzybów przez dzieci często pojawiają się pytania, od jakiego wieku można podawać swoim pociechom borowiki, kanie, czy kurki. Wątroba dziecka nie jest w stanie trawić poprawnie związków zawartych w grzybach. Taki stan utrzymuje się co najmniej do 12 roku życia i należy unikać do tego czasu serwowania „darów lasów” dzieciom. Nie dotyczy to grzybów hodowlanych.
Warto też wiedzieć, że również i żołądek dorosłego nie ma zdolności do przetwarzania niektórych składników znajdujących się w popularnych odmianach grzybów, dotyczy to m.in. chityny. Ze względu na obecność tego składnika większość cennych elementów odżywczych nie dociera do ludzkiego organizmu, a grzyby są ciężkostrawne.
W grzybach mogą być też obecne metale ciężkie takie jak m.in. ołów, rtęć i kadm – niezależnie od gatunku. Z tego powodu szczególnie należy unikać zbierania grzybów, które znajdują się w okolicy fabryk i obiektów przemysłowych.
Do objawów zatrucia grzybami zalicza się nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, a także podwyższoną temperaturę ciała. Są to symptomy podobne do niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. W momencie, kiedy zostaną zauważone pierwsze objawy zatrucia, trzeba zaopiekować się chorym, zapewniając mu opiekę lekarską.
Należy też wybrać numer alarmowy 999 lub 112 i wezwać pogotowie lub samodzielnie przewieźć chorego do szpitala. W trakcie oczekiwania można sprowokować wymioty. Trzeba też unikać podawania mleka i alkoholu – substancje przyspieszają przenikanie toksyn.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet