Reklama
Reklama

Są smaczne, lecz nie każdy powinien je jeść. Kiedy lepiej unikać grzybów?

Grzyby są cenione nie tylko za walory smakowe, ale także ze względu na liczne prozdrowotne właściwości. Zawierają wiele pożytecznych witamin i minerałów oraz substancji biologicznie aktywnych, dzięki którym można pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Pomimo to nie wszyscy powinni spożywać grzyby.

Ciekawostką jest to, że grzyby nie są uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Nie zrobiono tego pomimo wysokiej zawartości białka, a także obecności błonnika i witamin B1, B2, C i E. Co jeszcze znajduje się w grzybach?

Spożywając ulubione odmiany, można dostarczyć do swojego organizmu wysoką dawkę witaminy D. W grzybach znajduje się też potas, fosfor, magnez, wapń, miedź, żelazo, a także selen i cynk. Warto wiedzieć, że w grzybach są również związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Kto nie powinien jeść grzybów?

Jest pewna grupa osób, która nie powinna jeść grzybów. Dotyczy to nawet sytuacji, kiedy odpowiada im ich smak i chcą dostarczyć do swojego organizmu witaminy i minerały właśnie za pośrednictwem "darów lasu".

Grzybów nie powinny jeść:

  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • dzieci,
  • osoby starsze,
  • osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego,
  • osoby z problemami zdrowotnymi obejmującymi chorobę nerek i wątroby.
  • osoby uczulone na grzyby.

Przetwarzanie grzybów przez żołądek dziecka i dorosłego

W kontekście spożywania grzybów przez dzieci często pojawiają się pytania, od jakiego wieku można podawać swoim pociechom borowiki, kanie, czy kurki. Wątroba dziecka nie jest w stanie trawić poprawnie związków zawartych w grzybach. Taki stan utrzymuje się co najmniej do 12 roku życia i należy unikać do tego czasu serwowania „darów lasów” dzieciom. Nie dotyczy to grzybów hodowlanych.

Warto też wiedzieć, że również i żołądek dorosłego nie ma zdolności do przetwarzania niektórych składników znajdujących się w popularnych odmianach grzybów, dotyczy to m.in. chityny. Ze względu na obecność tego składnika większość cennych elementów odżywczych nie dociera do ludzkiego organizmu, a grzyby są ciężkostrawne.

W grzybach mogą być też obecne metale ciężkie takie jak m.in. ołów, rtęć i kadm – niezależnie od gatunku. Z tego powodu szczególnie należy unikać zbierania grzybów, które znajdują się w okolicy fabryk i obiektów przemysłowych.

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

Do objawów zatrucia grzybami zalicza się nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, a także podwyższoną temperaturę ciała. Są to symptomy podobne do niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. W momencie, kiedy zostaną zauważone pierwsze objawy zatrucia, trzeba zaopiekować się chorym, zapewniając mu opiekę lekarską. 

Należy też wybrać numer alarmowy 999 lub 112 i wezwać pogotowie lub samodzielnie przewieźć chorego do szpitala. W trakcie oczekiwania można sprowokować wymioty. Trzeba też unikać podawania mleka i alkoholu – substancje przyspieszają przenikanie toksyn.

Zobacz też:

Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku

Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | zdrowie