Różowe jajka na Wielkanoc zrobią furorę. Wystarczy, że wrzucisz to do wody
Wielkanoc już coraz bliżej, dlatego to najlepszy moment, aby pomyśleć o tym, jak w tym roku będą wyglądały twoje pisanki. Farbowanie jajek to jedna z ulubionych tradycji związana z tymi świętami, więc z pewnością nie można jej pominąć. W tym roku warto jednak postawić na naturalne rozwiązania, które również mogą przynieść zachwycające efekty, na przykład w postaci różowych pisanek. Z pewnością przyciągną wzrok i spodobają się każdemu. Dowiedz się więc, jak w naturalny sposób uzyskać różowy kolor pisanek.
W dobie coraz większej świadomości ekologicznej i troski o zdrowie sporo osób sięga po naturalne rozwiązania, bez chemii i sztucznych barwników. Tak jest również w przypadku barwienia pisanek na Wielkanoc. Chętnie poszukiwane są kolejne rozwiązania, które mają przynieść kolorowe jajka na Wielkanoc bez użycia chemii. Raczej wszystkim dobrze znany jest sposób z barwieniem jajek za pomocą łupek z cebuli, ale jak uzyskać inne kolory? Subtelne i przykuwające jajka w kolorze różowym można uzyskać z pomocą... buraka.
Tradycja barwienia jajek na Wielkanoc jest jedną z najstarszych i przy tym jedną z ulubionych. Chętnie angażują się w to zarówno dzieci, jak i dorośli. Dawniej nasze babcie robiły to za pomocą naturalnych barwników i dzisiaj te ponownie cieszą się dużym zainteresowaniem. To powrót do korzeni i zarazem świetny sposób na troskę o zdrowie.
Domowe barwniki to bezpieczny i zarazem ekologiczny sposób, gdyż zazwyczaj wykorzystuje się do tego warzywa czy też owoce lub to, co posiada się już w kuchni. To także tanie rozwiązanie, które przynosi ogrom radości, dlatego w tym roku warto odłożyć sztuczne barwniki w kąt i postawić na naturalne produkty. Zwłaszcza że możliwości jest naprawdę sporo.
Do tych najpopularniejszych zalicza się oczywiście cebula, ale kolorowe jajka można również uzyskać z pomocą szpinaku, kurkumy, czerwonej kapusty czy też buraków. W przypadku tego ostatniego warzywa efekt będzie zachwycający, w postaci różowych jaj, które idealnie dopełnią święconkę oraz wielkanocny stół. Różowe jajka mogą stać się hitem tegorocznych świąt.
Zobacz także: W tym miejscu nigdy nie kładź jajek. Zepsują się znacznie szybciej
Burak to doskonały sposób na uzyskanie subtelnych pisanek w kolorze różowym. Warzywo to ma swój charakterystyczny, intensywny kolor, który z łatwością przenika w skorupki jajek. W ten sposób nadaje im odcień delikatnego różowego, ale także głębokiego bordowego. Wszystko zależeć będzie od czasu farbowania i oczekiwań co do efektu.
Farbowanie jajek przy pomocy buraków może odbywać się na dwa sposoby. Pierwszy z nich zakłada gotowanie jajek w wodzie, do której dorzucone są pokrojone buraki, przez około 10 minut. Drugi zaś wykorzystuje już ugotowane jajka na twardo oraz przygotowaną zalewę z buraków. Im dłużej w niej będą się moczyć, tym intensywniejszy różowy otrzymasz.
Aby przygotować idealną zalewę do barwienia jajek, będziesz potrzebować: buraki, wodę, ocet jabłkowy, cukier oraz sól. Do barwienia sprawdzą się natomiast najlepiej jajka o jasnych skorupkach, gdyż te najłatwiej się farbują.
Zalewę przygotuj, ścierając 4 buraki na tarce i zalewając je wodą oraz octem. Dodaj resztę składników. Następnie użyj zalewy z buraków w wygodny dla ciebie sposób. Możesz w niej gotować surowe jajka przez około 7-10 minut lub już ugotowane na twardo zanurzyć w niej do momentu uzyskania pożądanego, różowego efektu.
Może cię zainteresować: Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny
Zobacz też:
Wiesz, co oznaczają literki na jajkach? Te pieczątki nie są bez znaczenia
Zrezygnuj z tych dodatków gotując żurek. Mogą ci zaszkodzić
Nie wyrzucaj starych rajstop. Owiń w nie jajka, a efekt zachwyci wszystkich domowników