Reklama
Reklama

W tym miejscu nigdy nie kładź jajek. Zepsują się znacznie szybciej

Kupując większe ilości jajek na Wielkanoc, warto wiedzieć, jak odpowiednio je przechowywać, aby zachowały swoją świeżość przez wiele dni i by były smaczne oraz bezpieczne do spożycia. Istotne jest tutaj wybranie prawidłowego miejsca, w którym umieścimy jajka oraz unikanie pewnego popularnego błędu. Sprawdź, gdzie trzymać jajka, aby się nie psuły.

Jajka są jednym z podstawowych produktów, który większość osób ma w swojej kuchni. Warto jednak wiedzieć, jak wybierać odpowiednie jajka w sklepie, aby cieszyć się dobrą jakością, a także jak później prawidłowo je przechowywać, aby nie martwić się o to, że się popsują i nie będą zdatne do spożycia. Podpowiadamy, jakie jajka kupować i gdzie je trzymać.

Jak wybierać jajka w sklepie? Zwróć uwagę na ten szczegół

Podczas wybierania jajek w sklepie, warto zwracać uwagę na informacje, które zawarte są w kodzie na opakowaniu. Składa się on z szeregu cyfr i liter, które kolejno oznaczają - sposób hodowli, symbol państwa, z którego pochodzą, dwucyfrowy kod województwa, powiatu, zakres działalności oraz numer fermy.

Wobec tego jajka z chowu ekologicznego na początku oznakowania mają cyfrę 0, natomiast wolny wybieg oznaczany jest za pomocą cyfry 1, system ściółkowy 2, klatkowy 3. Z kolei jeśli chodzi o  wielkość jaj, to przez oznaczenie "S" rozumiemy jajka do 53 g, "M" do 63 g, "L" do 73 g, a "XL" to jajka ważące więcej niż 73 g.

Oznaczone są również klasy jakości. Klasa "A" świadczy o tym, że są to jaja świeże przeznaczone do konsumpcji, klasa "B" oznacza drugą klasę lub jaja utrwalone, a klasa "C" to jaja przeznaczone do przetwórstwa. Pamiętajmy także, aby zwrócić uwagę na skorupkę jajka, która powinna być matowa i chropowata.

Czytaj również: Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie

Jak przechowywać jajka, by były świeże przez długi czas? Nie popełniaj tego błędu

Po wybraniu odpowiednich jajek w sklepie musimy także wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać, aby długo zachowały swoją świeżość. W sklepie jajka trzymane są zazwyczaj na półkach, jednak w domu nie powinniśmy tego praktykować.

Wynika to z tego, że w sklepie jajka leżą zaledwie kilka dni, więc nie muszą być przechowywane w lodówce, natomiast w domu, zazwyczaj zanim je zużyjemy, stoją kilkanaście dni i w tym czasie, który jest dłuższy niż w sklepie mogą się one zepsuć.

Wobec tego bezpiecznej jest trzymać je w lodówce. Pamiętajmy jednak, żeby nie umieszczać ich na półkach zlokalizowanych na drzwiach lodówki. Pomimo tego, że często to robimy, nie jest to odpowiednie miejsce dla jajek, ponieważ potrzebują one stałej temperatury. Z kolei drzwi lodówki z racji tego, że są często otwierane narażone są na wahania temperatury, co skraca przydatność jajek do spożycia.

W przypadku, gdy jednak nie mamy miejsca w lodówce i chcemy przechowywać jajka poza nią, to wybierajmy pomieszczenia, w których jest chłodniej niż w domu. Może to być piwnica lub spiżarnia. Ważne, by temperatura nie przekraczała 20 stopni Celsjusza.

Zobacz też:

Zrób to przed krojeniem cebuli, a nie uronisz ani jednej łzy. Niezawodny sposób

Dzięki temu poczujesz się lżej po świętach. Dietetycy polecają ten napój na trawienie

Nowy kolor pojemników do segregacji śmieci. To trzeba do nich wrzucać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy