Dodaj to do gotujących się jajek. Skorupka nie popęka, a obieranie przestanie być problemem
Pękająca skorupka, którą trudno zdjąć, bywa uciążliwa, szczególnie kiedy gotuje się więcej jajek. Najczęściej do wody dodajemy soli, ale ona czasami nie wystarcza. Jednak można umieścić we wrzątku jeszcze jeden produkt, który większość ma w kuchni, aby zapomnieć o długim obieraniu jajek i popękanej skorupce.
Zbliżająca się Wielkanoc mocno kojarzy się z jajkami — wykorzystujemy je do sałatek, żurków i innych dań. Robi się z nich pisanki i ozdabia również ugotowane. Dlatego też szczególnie w takim okresie popękana skorupka może być prawdziwym utrapieniem.
Poza mniej estetycznym wyglądem często można się zastanawiać czy popękana skorupka to faktycznie problem. Wielkanocą, kiedy te jajka mają być po prostu ładne, dla wielu jest to kłopotliwe, jednak co w przypadku gotowania ich do sałatki i mielenia. W takiej sytuacji popękana skorupka również nie powinna być mile widziana. Dlaczego? Przede wszystkim woda dostaje się do środka, przez co może wypłukiwać składniki odżywcze, które znajdą się w jajkach. Z tego też powodu zamiast być bezpośrednio w produkcie, część z nich znajdzie się w wodzie, którą się wyrzuca.
Ponadto popękane skorupki mogą utrudnić obieranie jajek — przy większej liczbie sztuk, czasami jest to spora różnica i strata czasu, który można by poświecić, chociażby na przygotowanie innych produktów do danego posiłku.
Sprawdź także: Nie wyrzucaj przypalonego garnka. Zasyp go tym i poczekaj, a znów będzie lśnić czystością
Najlepszym sposobem jest wzmocnienie struktury skorupki, a można to zrobić za pomocą trzech produktów: soli, soku z cytryny lub octu. Dlatego też do gotującej się wody warto dodać któryś z tych składników. Często szczypta soli to za mało przy większej liczbie jajek, wtedy też warto wypróbować nieco mniej znany patent i włożyć do garnka dwa plasterki cytryny. To powinno zminimalizować ryzyko pękania skorupek, oraz ułatwić ich odchodzenia od białka.
Dodatkowo warto zadbać o zmniejszenie różnicy temperatur między jajkami a wodą — jeśli wyciągnięte z lodówki zostaną bezpośrednio włożone do wrzątku, to czasami nawet sok z cytryny nie pomoże i zaczną pękać. Przed gotowaniem warto przynajmniej na kwadrans wyciągnąć je z lodówki i położyć na stole. Jajka w temperaturze pokojowej nie będą tak pękać. Ponadto powinny być one umieszczone w odpowiednio dużym garnku, aby nie było stłoczone.
Zobacz też:
Skuteczna blokada na słodkie zachcianki. Pij tę herbatę, a waga poleci w dół
Masz problemy z zasypianiem? Wyjmij z szafy jedną rzecz, a będziesz spać jak dziecko
Tłuste plamy i przypalenia staną się wspomnieniem. Potrzebujesz tylko octu i kawy