Reklama
Reklama

Jak naturalnie zabarwić pisanki? Domowe sposoby na kolorowe jajka

Malowanie jajek to głęboko już zakorzeniona tradycja wielkanocna. Chcąc je ozdobić, warto w tym roku postawić na naturalne barwniki, które nie tylko są znacznie lepszym i bezpieczniejszym dla zdrowia rozwiązaniem, ale i sprawiają, że pisanki mają piękne, intensywne barwy. Sprawdź, jakich naturalnych barwników warto używać.

Farbując jajka, które później zostaną włożone do koszyczka wielkanocnego, warto używać naturalnych barwników. Są one bezpieczniejsze dla zdrowia, ekologiczne i w dodatku bardzo skuteczne. Dzięki zastosowaniu produktów, które mamy w swojej kuchni, możemy uzyskać jajka o pięknych, intensywnych barwach. Podpowiadamy, czego warto używać do barwienia jajek na Wielkanoc.

Metody barwienia jajek - czym się różnią od siebie?

Biorąc się za barwienie jajek, warto wiedzieć, że są dwie metody, którymi możemy to wykonywać. Można je stosować niezależnie od tego, na jaki kolor chcemy zafarbować jajka. Pierwszym sposobem jest barwienie na ciepło.

W tym przypadku surowe jajka razem z naturalnym barwnikiem wkładamy do zimnej wody i podgrzewamy je, aż ugotują się na twardo. Jest to metoda, która trwa nieco dłużej, ale pozwala nam uzyskać intensywniejsze kolory.

Drugim sposobem jest farbowanie jajek na zimno. Jest to trochę szybsza metoda. Wystarczy, że wcześniej ugotujemy jajka na twardo i po ostudzeniu włożymy je do gorącej wody z barwnikiem. Czekamy, aż wystygnie i wyjmujemy zabarwione jajka.

Czytaj również: Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie

Jakie naturalne barwniki warto stosować do farbowania jajek? Możliwości jest naprawdę wiele

Najpopularniejszym sposobem na naturalne barwienie jajek jest oczywiście użycie łupin cebuli. Dzięki ugotowaniu w nich zyskają one piękny brązowy kolor. Możemy wpływać na stopień intensywności barwy, zwiększając lub zmniejszając dawkę łupin. Podobny kolor uzyskamy również, gotując łupiny w mocnej kawie.

Z kolei chcąc otrzymać barwę czerwono-różową warto sięgnąć po buraki. Taki sam kolor, uzyskamy, stosując również sok z tych warzyw. Z kolei granatową barwę pozwoli nam uzyskać gotowanie jajek wraz z czerwoną kapustą. Najlepiej będzie chwilę pogotować samą kapustę i dopiero po upływie 15 minut dodać do niej jajka. Wtedy to kolor będzie jeszcze mocniejszy.

Dobrym pomysłem jest także użycie popularnych przypraw - dzięki papryce w proszku otrzymamy czerwone jajka, a dzięki kurkumie żółte. W tym przypadku sprawdzi się również curry, ale musimy wziąć pod uwagę, że jego intensywność sprawia, że smak może przeniknąć przez skorupkę.

Z kolei jeśli zależy nam na uzyskaniu zielonych, wiosennych jajek, to możemy ugotować je wraz ze szpinakiem. Co więcej, jajka możemy także obgotowywać w naparach ziołowych, takich jak rumianek czy zwykła herbata. Do wyboru mamy więc naprawdę wiele produktów, które zazwyczaj znajdują się w naszej kuchni. Dzięki nim nasze pisanki będą w tym roku miały piękne, naturalne kolory.

Zobacz też:

Wypoleruj tym okna na Wielkanoc. Sąsiadki zzielenieją z zazdrości, bo będą czyste jak łza

​Kurier znów zostawił paczkę pod drzwiami? Sprawdź, czy w ogóle ma do tego prawo

Ta kawa jest najzdrowsza. Możesz się zdziwić, bo raczej nie wybierasz jej na co dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki