Robisz to z pomidorami? W ten sposób pozbawiasz je cennych składników
Wbrew dość powszechnemu przekonaniu, pomidory nie są warzywami, lecz owocami, ponieważ powstają z kwiatów i zawierają nasiona. To mięsiste jagody, chętnie wykorzystywane w kuchni na przykład do szykowania sosów, zup czy sałatek. Niewłaściwe przechowywanie sprawia jednak, że tracą swoje cenne składniki odżywcze. Jak tego uniknąć?
Pomidor zwyczajny, znany też jako psianka pomidor to roślina z rodziny psiankowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Uprawa pomidora rozpowszechniła się na całym świecie, z uwagi na jego wyborny smak, dużą uniwersalność, a także liczne właściwości zdrowotne. Okazuje się jednak, że nieodpowiednie przechowywanie wpływa na pomidory negatywnie, prowadząc do utraty cennych składników odżywczych. Dr Dietetyki Michał Wrzosek podzielił się na TikToku swoją wiedzą, dotyczącą pomidorów i wskazał, czego należy unikać.
Na kanale @michal_wrzosek tiktoker podzielił się z internautami wiedzą dotyczącą przechowywania pomidorów. Okazuje się, że choć większość osób umieszcza je w lodówce, jest to olbrzymi błąd. Owoce te uznawane są czasem za superfoods — głównie za sprawą likopenu, wykazującego działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Pomidory mogą jednak stracić swoje prozdrowotne właściwości pod wpływem niskiej temperatury. Przeprowadzono nawet badania, które potwierdziły, że przez trzymanie ich w lodówce tracą ów związek.
Likopen to organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, będący naturalnym pigmentem i wykazujący silne właściwości przeciwutleniające. Jeśli jednak będziemy przechowywać pomidory w lodówce, nie skorzystamy z jego zalet.
Czytaj też: Wędlinę przechowuj w lodówce tylko w ten sposób. W przeciwnym razie szybko się zepsuje
Pomidory trzymane w lodówce nie tylko mogą utracić swoje cenne właściwości zdrowotne, ale i swój wyjątkowy smak czy aromat. W rekomendacjach badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego znajduje się rada, by dojrzałe pomidory przechowywać nie dłużej niż 3-5 dni w temperaturze 7-10 stopni Celsjusza. Długotrwałe przechowywanie w niskiej temperaturze może doprowadzić nawet do przedwczesnego mięknięcia i zwiększonej podatności na pleśnienie.
To wyższa temperatura niż w lodówkach, jednak niższa niż w przeciętnej kuchni. Jeśli tylko ma się taką możliwość, najlepiej więc trzymać pomidory w spiżarni lub jeść je raczej na bieżąco. Można z nich także przygotować przetwory. Znajdujący się w pomidorach likopen w trakcie gotowania staje się lepiej przyswajalny.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien