Reklama
Reklama

Wędlinę przechowuj w lodówce tylko w ten sposób. W przeciwnym razie szybko się zepsuje

Wędliny powinno trzymać się w lodówce. Warto jednak wiedzieć, że trzeba to robić w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie produkt może się zepsuć o wiele szybciej. Pozostawienie wędliny w otwartym opakowaniu nie jest najlepszym pomysłem. Podobnie sprawa wygląda z woreczkiem foliowym.

Dlaczego wędliny w lodówce szybko się psują?

Wędliny to nieodzowny dodatek do wielu rozmaitych dań. Z tego względu bardzo często produkty te goszczą w lodówkach Polek i Polaków. Niestety, w wielu przypadkach rzeczone mięso staje się dosyć szybko niezdatne do spożycia. Najczęściej wynika to z nieprawidłowego przechowywania. Wędliny trzymane w foliowych workach czy opakowaniach łatwo się psują. Z czego to wynika? 

Okazuje się, że ma to związek z wilgocią. Jeżeli mięso nie będzie miało dostępu do powietrza, to wówczas w woreczku foliowym szybko zbierze się wilgoć. Taki stan rzeczy sprawi, że ulubiona szynka lub inna wędlina w krótkim czasie stanie się oślizgła. To samo dzieje się przy przechowywaniu produktu całkowicie zamkniętego w plastikowym pojemniku. Zjedzenie oślizgłej wędliny może skończyć się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – mowa tu między innymi o bólach brzucha czy biegunce. 

Jak przechowywać wędliny w lodówce?

Aby móc jak najdłużej cieszyć się smakiem ulubionych wędlin, trzeba wiedzieć, w jaki sposób przechowywać je w lodówce. Z pewnością należy zrezygnować z woreczków foliowych i szczelnych plastikowych pojemników. Po zakupie wędliny w sklepie najlepiej umieścić ją w papierowym opakowaniu. Materiał ten doskonale poradzi sobie z nadmiarem wilgoci i tym samym nie dopuści do zepsucia się mięsa. Do jego przechowywania można również użyć pergaminu. 

Co ważne, istotna jest także półka w lodówce, na której trzyma się wędliny. Zazwyczaj mięso przełożone do papierowego opakowania powinno się umieszczać w środkowej części lodówki. Optymalna temperatura, w której dobrze jest trzymać tego rodzaju produkty mięsne, to około 3-6 stopni Celsjusza. W przypadku potrzeby przechowywania wędlin przez dłuższy okres czasu doskonale sprawdzi się do tego celu pakowanie próżniowe. 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie