Przejadłeś się? Weź dokładkę tej potrawy wigilijnej, a w mig poprawisz trawienie
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć kompotu z suszu. Nie tylko ze względu na jego smak oraz z uwagi na tradycję, ale i dlatego, że posiada on wiele cennych właściwości, które mogą się przydać w szczególności podczas świąt Bożego Narodzenia. Sprawdź, dlaczego warto przepijać ciężkostrawne potrawy wigilijnym kompotem i jak go przyrządzić, by obfitował w składniki odżywcze.
Kompot z suszu to smaczny tradycyjny napój, który gości na bożonarodzeniowym stole. Zawarte w nim suszone owoce, mogą wpłynąć pozytywnie na trawienie, co jest istotne zwłaszcza podczas świąt, gdy spożywamy duże ilości ciężkostrawnych potraw. Sprawdź, jak przygotować ten zdrowy napój i dlaczego warto go pić.
Tradycyjny bożonarodzeniowy kompot z suszu zazwyczaj przygotowuje się przy użyciu suszonych śliwek, jabłek, gruszek oraz korzennych przypraw. Często jest on dodatkowo urozmaicony o suszoną żurawinę czy morele.
Składniki te mają niemały wpływ na nasz organizm. Suszone jabłka, które są bazą do wigilijnego kompotu, obfitują w witaminę C, która wpływa korzystnie na wiele aspektów, w tym m.in. na odporność. Co więcej, suszone jabłka są także cennym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.
Znajdujące się w kompocie suszone lub wędzone śliwki, także posiadają duże ilości błonnika pokarmowego oraz sorbitolu, dzięki czemu skutecznie wspomagają trawienie kalorycznych oraz ciężkostrawnych dań ze świątecznego stołu.
Nie zapominajmy także o gruszkach, które także pobudzają trawienie, a dodatkowo mają właściwości łagodzące dolegliwości, które towarzyszą zatruciom pokarmowym. Podsumowując, warto więc na swoim stole wigilijnym postawić kompot z suszu, ponieważ:
- przyspiesza on przemianę materii,
- zapobiega zaparciom,
- redukuje wzdęcia,
- wspomaga trawienie ciężkostrawnych dań.
Czytaj również: Myjesz okna przed świętami? Użyj tego i ciesz się brakiem smug
Co więcej, jest to nie tylko napój, który ma wiele cennych właściwości, ale i jest bardzo łatwy do przygotowania. Możemy zrobić go wcześniej, a potem tylko podgrzać przed podaniem. Chcąc przygotować około dwulitrową porcję kompotu, będziemy potrzebowali:
- 80 g suszonych moreli,
- 80 g wędzonych śliwek,
- 40 g suszonej żurawiny,
- 150 g suszonych jabłek,
- 150 g suszonych gruszek,
- 3,5 l wody,
- 1 łyżeczkę suszonych goździków,
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku,
- 1/2 pomarańczy.
Przygotowanie kompotu zaczynamy od przepłukania w zimnej wodzie suszonych owoców, a następnie wrzucamy je do dużego garnka. Zalewamy to 3,5 l zimnej wody i odstawiamy na 20 minut, aż owoce zmiękną.
Dodajemy 1 łyżeczkę suszonych goździków i wstawiamy całość na kuchenkę. Kompot gotujemy 30 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu dodajemy cynamon oraz sok z połowy pomarańczy, a następnie gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. Jeżeli chcemy, możemy dosłodzić kompot cukrem lub miodem.
Zobacz też:
Dolej to do jutrzejszej porannej kawy. Szybko pozbędziesz się boczków
Tym osobom przysługuje rehabilitacja domowa. Sprawdź, czy możesz się o nią starać
Tak szybko pozbędziesz się zgagi. Wystarczy kilka sztuk po posiłku