Reklama
Reklama

Pij łyżeczkę każdego ranka. Serce będzie silne, a cukier spadnie

Olej tłoczony z jednej z najstarszych roślin oleistych uprawianych w Europie, przez długi czas był popularnym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych w polskiej kuchni, lecz później odszedł z zupełne zapomnienie. Na przestrzeni ostatnich lat ponownie wraca na stoły jako cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych składników. Dowiedz się więcej na jego ten temat i włącz do swojej codziennej diety, zwłaszcza że wystarczy już łyżeczka dziennie.

Za czasów naszych babć ten olej był stałym bywalcem w kuchni, jednak z czasem został zastąpiony między innymi przez olej rzepakowy i słonecznikowy. Wtedy raczej nikt nie zdawał sprawy, jaki prozdrowotny skarb gości codziennie na polskich stołach. Dzisiaj ponownie mówi się o nim coraz więcej, gdyż olej rydzowy niesie ogrom korzyści dla organizmu, dlatego warto przyjrzeć mu się bliżej.  

Lnianka siewna, czyli „lepszy rydz niż nic”    

Olej rydzowy, choć nazwa może na to wskazywać, wcale nie powstaje z popularnych grzybów, jakimi są rydze. Wytwarzany jest z rośliny o nazwie lnianka siewna, która niegdyś była niezwykle popularną rośliną uprawną. Nazwa „rydz” pochodzi od charakterystycznego brunatno-rdzawego zabarwienia nasion oraz tłoczonego z nich oleju.  

W dawnych czasach roślina ta była tania i łatwa w uprawie. Porastała niemal wszędzie i to właśnie stąd wzięło się słynne powiedzenie „lepszy rydz niż nic". Olej z lnicznika siewnego często stosowany był więc w wiejskich domach jako zamiennik dla tłuszczu zwierzęcego, do którego dostęp był niezwykle utrudniony. 

Dzisiaj olej rydzowy powraca na polskie stołu już nie jako „lepszy rydz niż nic”, a jako olej roślinny będący jednym z najzdrowszych pod względem zawartości omega-3. Tłoczony na zimno niesie ogrom korzyści dla zdrowia, urody oraz lepszego samopoczucia.  

Zobacz także: Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze

Właściwości oleju rydzowego. Dobry dla serca i mózgu 

Lnianka rydzowa jako roślina jest prawdziwą skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Tłoczony z niej olej to przede wszystkim cenne źródło korzystnych proporcji kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-3. Te wspierają pracę serca, a także funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego.  

Ponadto olej ten to bogactwo witamin, w tym witaminy A, E i witamin z grupy B, które wykazują działanie antyoksydacyjne i tym samym chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo wspierają odporność i opóźniają procesy starzenia. Poprzez wykazywane właściwości olej rydzowy, pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi, a także utrzymać właściwy poziom „złego cholesterolu".  

Składniki zawarte w oleju rydzowym są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Ich niedobór może nieść dla siebie poważne problemy, między innymi z koncentracją, pamięcią i ogólnym samopoczuciem. Zapomniany olej z lnianki może być więc prostym sposobem na uzupełnienie codziennej diety o wielonienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze.  

Może cię zainteresować: Część wypij, a resztę nałóż na twarz. Cera będzie nawilżona i napięta

Zastosowanie oleju rydzowego Dodawaj do sałatek i stosuj na skórę  

Olej rydzowy należy stosować na zimno. Sprawdzi się więc doskonale jako dodatek do sałatek, kasz czy też pieczonych warzyw. Może być jednym ze składników past, pesto i dressingów. Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżeczki, po które należy sięgać każdego dnia.  

Co ciekawe, olej z lnicznika siewnego można stosować również w kosmetyce. Dzięki zawartości witaminy E, zwanej też “witaminą młodości" sprawdzi się do regeneracji i pielęgnacji skóry. Nada się także do olejowania włosów. By zachować jego właściwości oraz moc składników należy przechowywać go w prawidłowy sposób, czyli w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Zobacz też:

Wyjmij z szafki kuchennej i włóż do lodówki. Pożegnasz uciążliwy problem

Ten grzyb jest jeszcze lepszy od maślaka. Teraz możesz go znaleźć w lasach

Nigdy nie trzymaj tu pomidorów. Pozbawiasz je smaku i witamin

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | zdrowie