Pij łyżeczkę każdego ranka. Serce będzie silne, a cukier spadnie
Olej tłoczony z jednej z najstarszych roślin oleistych uprawianych w Europie, przez długi czas był popularnym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych w polskiej kuchni, lecz później odszedł z zupełne zapomnienie. Na przestrzeni ostatnich lat ponownie wraca na stoły jako cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych składników. Dowiedz się więcej na jego ten temat i włącz do swojej codziennej diety, zwłaszcza że wystarczy już łyżeczka dziennie.
Za czasów naszych babć ten olej był stałym bywalcem w kuchni, jednak z czasem został zastąpiony między innymi przez olej rzepakowy i słonecznikowy. Wtedy raczej nikt nie zdawał sprawy, jaki prozdrowotny skarb gości codziennie na polskich stołach. Dzisiaj ponownie mówi się o nim coraz więcej, gdyż olej rydzowy niesie ogrom korzyści dla organizmu, dlatego warto przyjrzeć mu się bliżej.
Olej rydzowy, choć nazwa może na to wskazywać, wcale nie powstaje z popularnych grzybów, jakimi są rydze. Wytwarzany jest z rośliny o nazwie lnianka siewna, która niegdyś była niezwykle popularną rośliną uprawną. Nazwa „rydz” pochodzi od charakterystycznego brunatno-rdzawego zabarwienia nasion oraz tłoczonego z nich oleju.
W dawnych czasach roślina ta była tania i łatwa w uprawie. Porastała niemal wszędzie i to właśnie stąd wzięło się słynne powiedzenie „lepszy rydz niż nic". Olej z lnicznika siewnego często stosowany był więc w wiejskich domach jako zamiennik dla tłuszczu zwierzęcego, do którego dostęp był niezwykle utrudniony.
Dzisiaj olej rydzowy powraca na polskie stołu już nie jako „lepszy rydz niż nic”, a jako olej roślinny będący jednym z najzdrowszych pod względem zawartości omega-3. Tłoczony na zimno niesie ogrom korzyści dla zdrowia, urody oraz lepszego samopoczucia.
Zobacz także: Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze
Lnianka rydzowa jako roślina jest prawdziwą skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Tłoczony z niej olej to przede wszystkim cenne źródło korzystnych proporcji kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-3. Te wspierają pracę serca, a także funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego.
Ponadto olej ten to bogactwo witamin, w tym witaminy A, E i witamin z grupy B, które wykazują działanie antyoksydacyjne i tym samym chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo wspierają odporność i opóźniają procesy starzenia. Poprzez wykazywane właściwości olej rydzowy, pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi, a także utrzymać właściwy poziom „złego cholesterolu".
Składniki zawarte w oleju rydzowym są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Ich niedobór może nieść dla siebie poważne problemy, między innymi z koncentracją, pamięcią i ogólnym samopoczuciem. Zapomniany olej z lnianki może być więc prostym sposobem na uzupełnienie codziennej diety o wielonienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze.
Może cię zainteresować: Część wypij, a resztę nałóż na twarz. Cera będzie nawilżona i napięta
Olej rydzowy należy stosować na zimno. Sprawdzi się więc doskonale jako dodatek do sałatek, kasz czy też pieczonych warzyw. Może być jednym ze składników past, pesto i dressingów. Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżeczki, po które należy sięgać każdego dnia.
Co ciekawe, olej z lnicznika siewnego można stosować również w kosmetyce. Dzięki zawartości witaminy E, zwanej też “witaminą młodości" sprawdzi się do regeneracji i pielęgnacji skóry. Nada się także do olejowania włosów. By zachować jego właściwości oraz moc składników należy przechowywać go w prawidłowy sposób, czyli w chłodnym i zacienionym miejscu.
Zobacz też:
Wyjmij z szafki kuchennej i włóż do lodówki. Pożegnasz uciążliwy problem
Ten grzyb jest jeszcze lepszy od maślaka. Teraz możesz go znaleźć w lasach
Nigdy nie trzymaj tu pomidorów. Pozbawiasz je smaku i witamin