Przechowujesz marchewkę w ten sposób? Nic dziwnego, że szybko się psuje
Marchew to warzywo, które często gości w naszej kuchni. Chcąc, by mogło nam służyć przez długi czas, musimy odpowiednio je przechowywać. W przeciwnym razie już po kilku dniach nawet jeśli będzie w lodówce, stanie się miękkie i znacznie mniej apetyczne. Podpowiadamy, co zrobić, by marchew pozostawała dłużej świeża.
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw, używanych do gotowania na całym świecie. Możemy przyrządzić z niej wiele ciekawych dań, a także zup, soków, surówek czy ciast. Chcąc jednak, aby pozostawała chrupka i smaczna, musimy odpowiednio ją przechowywać. Wyjaśniamy, jak to zrobić.
Często zdarza się, że kupiona przez nas marchew, trzymana w lodówce, już po kilku dniach staje się nieapetyczna i miękka. Jest to wynikiem błędnego przechowywania jej. Podstawową pomyłką jest trzymanie marchewki po prostu luźno leżącej na dnie szuflady w lodówce. To przez to znacznie szybciej się ona psuje.
Marchew w lodówce powinna mieć ograniczony dostęp do powietrza, aby nie wysychała, a równocześnie potrzebuje wentylacji. Od razu po zakupie należy więc wyjąć marchewkę z foliowej reklamówki. Pozostawianie warzywa w foliówce mogłoby sprawić, że stworzymy zbyt wilgotne środowisko dla marchwi.
W rezultacie pozostawiona tam nawet na krótki czas zacznie gnić. Wobec tego ani pozostawianie jej luzem w szufladzie, ani trzymanie w reklamówce nie jest dobrym rozwiązaniem, jeśli zależy nam na utrzymaniu chrupkości i świeżości marchewki. Pamiętajmy także, by nie kłaść jej obok owoców, wydzielających gaz etylenowy, bo przyspieszy to proces psucia się warzyw. Nie umieszczajmy więc marchwi obok bananów, jabłek czy gruszek.
Czytaj również: Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze
Warto więc wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać marchewki, aby były smaczne. Przede wszystkim nie należy ich myć, ponieważ przyspiesza to ich gnicie. Najlepiej robić to dopiero bezpośrednio przed spożyciem warzywa.
Dobrym pomysłem będzie natomiast włożenie marchewki do bawełnianego woreczka i odłożenie jej do najniższej szuflady w lodówce. To także dobra metoda na przechowywanie innych warzyw korzeniowych, takich jak m.in. pietruszka czy seler.
Innym sposobem jest owinięcie marchewki lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym. Musimy w tym celu zmoczyć delikatnie ręcznik, odcisnąć z niego nadmiar wody i owinąć nim nasze marchewki. Wtedy to włożone do szuflady lodówkowej, pozostaną świeże i chrupkie oraz nie zgniją.
W przypadku jednak gdy wiemy, że nie zużyjemy całej marchwi, którą mamy, to możemy ją zamrozić. Wystarczy umyć i obrać warzywo, a następnie pokroić je na drobniejsze elementy. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i rozkładamy na tacy. Wkładamy ją do zamrażarki na około 3 godziny, a następnie wyjmujemy i przekładamy marchewkę do pojemników lub woreczków do mrożenia. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem warzywa przez długi czas.
Zobacz też:
Pij codziennie przed śniadaniem. Stłuszczona wątroba będzie tylko wspomnieniem
Wsyp trochę do wiadra z wodą. Podłogi będą czyste bez smug i zacieków
Goście stoją w drzwiach, a z toalety śmierdzi? Wrzuć to na 15 minut