Przechowuj orzechy włoskie w ten sposób. Będą świeże i smaczne nawet kilka lat
Orzechy włoskie możesz przechowywać w swoim domu latami, o ile tylko zabezpieczysz je w odpowiedni sposób. Jeżeli chcesz, aby służyły ci jeszcze na długo po zakończeniu okresu jesienno-zimowego, po prostu połóż je w tym miejscu. Dzięki temu sprawisz, że nawet przez dwa lata zachowają świeżość i nie spleśnieją.
Jeżeli do końca roku nie zdążysz zużyć wszystkich orzechów włoskich, które zebrałeś z ogrodu jesienią, nie martw się. Na pewno nie zmarnują się, bo w swoim domu możesz przechowywać je miesiącami, a nawet latami, o ile tylko nie zapomnisz o ich odpowiednim zabezpieczeniu. Ułóż je w ten sposób, a przez wiele miesięcy pozostaną świeże i na pewno nie spleśniają.
Dzięki temu będziesz mógł sięgnąć po nie w dowolnym momencie, kiedy tylko najdzie cię ochota na orzechy włoskie, które są przecież nie tylko smaczne, lecz także pożywne i zdrowe.
Orzechy włoskie stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, m.in. magnezu, potasu czy fosforu. Zawierają również witaminę E, kwas foliowy, błonnik czy białko, a ponadto znajdziemy w nich także sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Doskonale smakują zarówno wtedy, gdy są jedzone na surowo, jak i w formie dodatku. Zarówno do słodkich ciast, jak i typowo obiadowych dań z makaronem czy mięsem w roli głównej. Niektórzy układają orzechy włoskie również na pizzy.
Sprawdź: Nie wyrzucaj łupin z orzechów. Przydadzą ci się podczas mycia zębów
Gdy orzechy włoskie zostaną już oczyszczone z resztek po otaczających je zielonych powłokach i wyschną, w skorupkach w domu możesz przechowywać je przez wiele miesięcy, nawet do kolejnego sezonu. Jednak tylko wtedy, gdy zapewnisz im odpowiednie warunki. Koniecznie więc przygotuj dla nich duże skrzynie, w których będzie miejsce, aby ułożyć je luźno, a nie w ścisku, który zdecydowanie im nie służy.
Kiedy już włożysz do skrzyni orzechy włoskie, przenieś pudełko do chłodnego, przewiewnego i zaciemnionego pomieszczenia, np. spiżarni lub piwnicy. Dzięki temu nie spleśnieją, a po otwarciu wciąż będą miały rewelacyjny smak i idealną konsystencję.
A jeśli chcesz mieć zebrane orzechy włoskie pod ręką, aby np. w dowolnej chwili móc wrzucić je do ciasta, to wiedz, że możesz przechowywać je długimi miesiącami również po obraniu. Gdy już pozbędziesz się skorupek i łupin, umieść je porcjami niewielkich w woreczkach strunowych i włóż do zamrażarki, gdzie możesz przechowywać je nawet przez dwa lata.
Czytaj również: Moja mama zawsze wrzuca orzechy włoskie do wrzątku. Dzięki temu ich obieranie to bułka z masłem
Zobacz też:
Kupuj tylko "puchate" mandarynki. Są najsłodsze i nie mają pestek
Ten owoc to prawdziwa skarbnica witamin. Polacy po nim depczą, zamiast się zajadać
Buraki przechowuj tylko w ten sposób. Wystarczy jeden błąd, a zgniją