Polacy jedzą te owoce na potęgę, a zimą mogą za to słono zapłacić
Zimą w Polsce nie mamy za bardzo dostępu do świeżych owoców, dlatego w sklepach najczęściej sięgamy po te egzotyczne, zwłaszcza po cytrusy i banany. Te drugie są źródłem potasu i zawierają cenne dla organizmu pektyny. Wydaje nam się więc, że możemy zajadać się nimi do woli, ale to nieprawda. O tej porze roku powinniśmy mocno ograniczyć, ponieważ spożywane w dużych ilościach mogą nam bardzo zaszkodzić.
Banany uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców. Polacy je uwielbiają, jednak nie zawsze oddziałują na nasz organizm tak korzystnie, jak mogłoby się wydawać.
Pomimo tego, że zawierają mnóstwo cennych witamin, (m.in. A, C, E, K oraz B), składniki odżywcze, takie jak: wapń magnez, potas czy pektyny, które pomagają usuwać toksyny z organizmu, niektórym osobom mogą bardzo zaszkodzić. Istnieje ważny powód, dla którego zimą warto mocno ograniczyć ilość spożywanych bananów. Dlaczego o tej porze roku mogą okazać się one dla nas niebezpieczne?
Nawet w okresie wiosenno-letnim nie należy przesadzać z ilością spożywanych w ciągu dnia owoców. Pomimo tego, że banany są bardzo wartościową przekąską, trzeba pamiętać, że są one kaloryczne i zawierają sporo cukru. Jeden średniej wielkości banan o wadze 100 g zawiera aż 90 kcal. Wiele zależy więc od diety oraz indywidualnych potrzeb organizmu.
Na ogół w normalnych okolicznościach zaleca się jednak sięgać po 1-2 banany w ciągu dnia, choć według zaleceń Brytyjskiej Narodowej Służby Zdrowia, zdrowy człowiek może zjeść nawet 7 bananów dziennie.
Jeżeli przez cały rok jemy banany w rozsądnych ilościach, zimą nie musisz ich szczególnie ograniczać. Największym fanom jedzenia bananów w tym okresie w ciągu roku zaleca się jednak zmniejszyć ilość spożywanych owoców w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie. A to dlatego, że zimą największa zaleta bananów, którą jest duża zawartość potasu, może stawać się ich... wadą.
Pierwiastek ten odgrywa istotną rolę przy termoregulacji ciała, więc gdy spożywamy go zbyt dużo, nadmiernie się pocimy. To z kolei może przyczyniać się do wychłodzenia organizmu, podatności na infekcje i przeziębienia. Dlatego też o tej porze roku częściej niż po świeżo obrany owoc, powinniśmy po banany połączone z innym, rozgrzewającym produktem np. miodem i cynamonem.
Może cię zainteresować: Wiesz, co oznaczają naklejki na bananach? Zawsze powinieneś je sprawdzać
A kto wcale nie powinien jeść bananów? Zrezygnować z ich jedzenia powinny przede wszystkim osoby z alergią na te owoce, tyraminy oraz hiperhaliemią, czyli nadmiarem potasu w organizmie.
Nie zaleca się również łączyć ich z niektórymi lekami, m.in. beta-blokerami oraz inhibitorami ACE, często przyjmowanymi przez pacjentów z chorobami serca. Poza tym, z wiadomych względów na banany uważać muszą także diabetycy oraz osoby zmagające się z otyłością czy wysoką nadwagą.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien