Reklama
Reklama

Pijesz kawę? Nigdy nie łącz jej z tymi produktami, bo to niezdrowe

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Jeszcze do niedawna napój uznawany był za niezdrowy, a niektórzy mocno ograniczali jego spożycie. Nowe badania pokazały jednak, że nie należy obawiać się wpływu kawy na nasze zdrowie, pod warunkiem że łączymy ją z odpowiednimi produktami.

Czy kawa jest zdrowa?

Jednym z najcenniejszych składników, które znajdziemy w kawie, jest kofeina. Co istotne, nie ma ona jedynie działania pobudzającego. Jej właściwości lecznicze wykorzystywane są także w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych oraz przeciwbólowych.

Kawa zawiera także antyoksydanty, których spożycie neutralizuje wolne rodniki tlenowe w organizmie, usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn oraz poprawia naszą odporność. Jako źródło antyoksydantów kawa może pomóc nam spowolnić proces starzenia oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Zobacz także: Siekasz czosnek i wrzucasz na patelnie? Pozbawiasz go smaku i wszystkich właściwości

Wiele osób ceni kawę za pozytywny wpływ na układ nerwowy. Poprawia pamięć oraz koncentrację. Już po 15 minutach od jej spożycia można zauważyć jej pozytywny wpływ na procesy myślowe i działanie mózgu.

Kawa może mieć również pozytywny wpływ na nasz organizm podczas odchudzania. Przyśpiesza przemiany metaboliczne i spalanie tłuszczów. Z tego powodu wiele osób stosuje ją, aby ułatwić sobie proces zrzucania dodatkowych kilogramów.

Z czym nie łączyć kawy?

Przez długi czas krążył mit, że kawa wypłukuje z naszego organizmu cenne pierwiastki i minerały. Prawda jest jednak nieco inna. Picie kawy nie prowadzi bezpośrednio do ich utraty, ale może wpłynąć na ich wchłanianie.

Należy szczególnie uważać w przypadku leków oraz suplementów diety. Nie należy jej łączyć z:

  • antybiotykami, 
  • środkami antykoncepcyjnymi, 
  • preparatami magnezu, wapnia i żelaza, 
  • wszelkimi lekami przeciwbólowymi.

Kawa ogranicza wchłanianie wapnia, przez to nie warto jej pić, jeśli spożywamy posiłek, który zawiera nabiał. Dlatego jeśli na śniadanie lubisz jeść twarożek, jogurt czy kefir, zaczekaj na filiżankę kawy dwie godziny.

Kawa wpływa negatywnie na wchłanianie się żelaza. Z tego powodu z kawą nie warto również łączyć posiłków, które zawierają rośliny strączkowe, czy mięso. Dzieje się tak również w przypadku cynku, dlatego nie warto również łączyć napoju z rybami, wieprzowiną czy żółtym serem.

Zobacz też:

Ten napar odmładza i wzmacnia organizm. Możesz go pić zamiast herbaty

To najlepsza mąka do ciasta drożdżowego i do pizzy. Wyjdą miękkie i puszyste

Tak szybko wyczyścisz drewniane meble i nie uszkodzisz ich faktury. Wystarczy filiżanka tego napoju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie