Reklama
Reklama

Pij zamiast zwykłej kawy. Przyspieszysz spalanie boczków i opóźnisz starzenie

Kawa to zaraz obok herbaty najpopularniejszy napój na świecie. Ceniona za swoje walory smakowe oraz właściwości jest codziennym wyborem dla wielu osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez przynajmniej jednej filiżanki. Wszyscy biorą pod uwagę klasyczną kawę, gdyż mało kto ma pojęcie o zdrowszej alternatywie. Poznaj jej właściwości, bo jak się okazuje, ma ich całkiem sporo.

Zamienniki tradycyjnej kawy wzbudzają coraz większe zainteresowanie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Sporo można usłyszeć więc o zielonej herbacie, matchy czy yerba mate, ale mało kto słyszał o kawie zielonej. Czym dokładnie jest oraz dlaczego warto dać temu napojowi szansę?  

Zielona kawa — naturalne wsparcie dla zdrowia  

Kawa zielona brzmi nieco zaskakująco, ale zyskuje coraz większe grono zwolenników, którzy coraz chętniej zastępują nią tradycyjną dawkę kofeiny. Często nazywana jest również surową, gdyż jest niczym innym jak ziarnami kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia. To właśnie dzięki niemu ziarna zyskują ciemny kolor, smak i aromat, które są wszystkim tak dobrze znane. 

Zielona kawa wciąż pozostaje w cieniu klasycznej „małej czarnej”, choć również dostarcza sporej dawki kofeiny, dobrze pobudza i do tego posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Uwagę w szczególności należy skierować na kwas chlorogenowy, czyli silny przeciwutleniacz, który obecny jest wyłącznie w zielonej kawie, gdyż niszczeje podczas procesu palenia. Posiada on wiele właściwości.  

Ponadto to cenne źródło kofeiny, witamin oraz minerałów. Tym samym zielona kawa wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Zaparzona w odpowiedni sposób oferuje nie tylko wiele dobrego, ale także wyjątkowy smak — łagodny, nieco trawiasty i bardziej kwaskowaty niż palona kawa. Niektórzy porównują go do smaku zielonej herbaty.  

Zobacz także: Pij codziennie przed śniadaniem. Stłuszczona wątroba będzie tylko wspomnieniem

Właściwości zielonej kawy. Dlaczego warto pić ją regularnie? 

Zielona kawa pita regularnie niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Warto zastąpić nią tradycyjną filiżankę czarnej kawy, gdy pobudza w podobny sposób, ale dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia i wpływa na lepszą koncentrację. Zalet ma jednak o wiele więcej.  

Poprzez wspomniany kwas chlorogenowy wykazuje działanie przeciwzapalne. Jako silny antyoksydant neutralizuje aktywność wolnych rodników oraz spowalnia procesy starzenia. Regularnie spożywana pomaga wspierać dobrą kondycję i wygląd skóry, a także ogólną odporność organizmu. Ponadto wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz na poziom “złego cholesterolu". Obecne w niej związki pozytywnie działają na układ krążenia, a także na pracę wątroby.  

Dla wielu osób jej największą zaletą jest pozytywne oddziaływanie na metabolizm. Poleca się więc pić ten napój w czasie odchudzania. Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie może przyspieszać spalanie tłuszczu, a także zmniejszać wchłanianie węglowodanów. Wpływając na mniejszy apetyt, wspomaga szybszą utratę wagi oraz uzyskanie sylwetki marzeń.  

Warto więc zaopatrzyć się z ziarna zielonej kawy i włączyć je do swojej codziennej diety. W tym celu wystarczy wsypać do filiżanki 2-3 łyżeczki zmielonych ziaren i zalać je gorącą (ale niewrzącą) wodą. Parz przez 2-3 minuty i delektuj się zdrową dawką energii i cennych właściwości.

Sprawdź również: Pij tę herbatę wieczorem. Pozbędziesz się wzdęć, a jelita ci podziękują

Zobacz też:

Wypierz w tym firanki w listopadzie. Będą białe i pachnące do świąt

Zamiast solą, posyp podjazd i schody tym. Zapomnisz o białych śladach

​Zapomnij o porannym skrobaniu szyb w aucie. Tak zapobiegniesz zamarzaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie