Reklama
Reklama

Pij zamiast zwykłej herbaty. Obniża cholesterol i ułatwia odchudzanie

Herbata gryczana to napój, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie. Przygotowywana z nasion gryki, jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim pełna właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto zamienić zwykłą herbatę na herbatę gryczaną? Sprawdzamy jak ją przyrządzić.

Herbata gryczana znana bardzo szeroko w Japonii, gdzie nazywa się ją Soba Cha. Wyróżnia ją delikatny, orzechowy smak i lekko słodkawy smak. Ma on swoje źródło w prażonych nasionach gryki, z których ten napój jest przyrządzany. 

Właściwości zdrowotne herbaty gryczanej

Oprócz wyjątkowego smaku, herbata gryczana obniża cholesterol. Wynika to z jej wysokiej zawartości rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga obniżenie poziomu "złego" cholesterolu (LDL). Poza tym napar z gryki wspiera odchudzanie, ponieważ przyspiesza metabolizm i pozwala kontrolować poziom cukru we krwi. 

Herbata gryczana nie zawiera ani kofeiny, ani glutenu, śmiało mogą więc po nią sięgać alergicy i osoby cierpiące na celiakię. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy herbata gryczana pomaga organizmowi w walce z wolnymi rodnikami i wspomaga proces detoksykacji. Natomiast zawartość błonnika i innych substancji aktywnych sprawia, że napar z gryki może korzystnie wpływać na pracę układu trawiennego, łagodząc dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia.

Czytaj też: Najlepszy dodatek do jesiennej herbaty. Cynamon i imbir przegrywa już na starcie

Jak przyrządzić herbatę gryczaną?

Przygotowanie herbaty gryczanej jest proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani umiejętności. Przygotuj łyżkę nasion gryki na filiżankę wody i postępuj według tego przepisu: 

  • nasiona gryki możesz najpierw lekko uprażyć na suchej patelni;
  • zalej nasiona gorącą, ale nie wrzącą wodą (ok. 90 stopni Celsjusza);
  • parz pod przykryciem przez 5-10 minut;
  • odcedź nasiona i przelej napar do filiżanki.

Podając herbatę gryczaną możesz dodać do niej odrobinę miodu, cytryny lub imbiru dla wzbogacenia smaku. 

Czytaj też: Czujesz się przeziębiony lub pozbawiony energii? Pij tę herbatę z przepisu babci

Kiedy i jak pić herbatę gryczaną?

Herbata gryczana jest idealna do picia w ciągu dnia, szczególnie jako zamiennik dla kawy lub tradycyjnej herbaty. Ze względu na brak kofeiny można pić ją również wieczorem. Aby zobaczyć efekty zdrowotne, warto pić ją regularnie, maksymalnie 2-3 filiżanki dziennie. Herbata gryczana może wspomóc trawienie, dlatego doskonale sprawdzi się po obiedzie lub kolacji lub innych obfitych posiłkach. 

Zobacz też:

Przyklej to do podeszwy butów. Śliskie chodniki nie będą już problemem

Rozrzuć to w łazience. Rybiki cukrowe wyprowadzą się z mieszkania

Są zdrowsze niż zwykłe ziemniaki. Teściowa w 5 minut zje wszystkie, gdy podasz do kotleta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie