Reklama
Reklama

Pij codziennie wieczorem małą filiżankę. Ten napar to zbawienie dla trzustki

Niektórym z nas zdarza się podjadać między posiłkami, niekoniecznie zdrowe przekąski. Przez to przybieramy na wadze, ale obciążamy też organizm, w tym trzustkę. Prawdziwą ulgę dla tego narządu może przynieść regularne picie pewnego, ziołowego naparu.

Trzustka odpowiada za produkowanie hormonów regulujących poziom glukozy we krwi. Ponadto odgrywa również ważną rolę w procesie trawienia, dostarczając do jelita cienkiego enzymy, które rozkładają białka, tłuszcze i węglowodany. Aby wspomóc pracę tego narządu, warto regularnie pić herbatę z konkretnymi ziołami.

Herbata z ziela jaskółczego na trzustkę

Trzustka potrzebuje szczególnego wsparcia, gdy spożywamy tłuste, słodkie i ciężkostrawne posiłki. W takim przypadku zalecamy picie ziół. Co zatem pić na trzustkę?

Na trzustkę warto pić napar z glistnika, inaczej nazywanego jaskółczym zielem - to drobne, żółte kwiaty rosnące na łąkach. Wpływają pozytywnie nie tylko na pracę trzustki, ale też wątroby. Wykorzystuje się je także do zwalczania kurzajek lub przy problemach z zasypianiem. 

Picie herbaty z glistnika lub stosowanie preparatów zawierających to ziele zaleca się w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Co więcej, ziele jaskółcze jest także środkiem:

  • przeciwzapalnym;
  • przeciwbólowym;
  • hipotensyjnym;
  • hepatoochronnym;
  • antyalergicznym;
  • moczopędnym;
  • przeciwobrzękowym.

Warto kupić zioła z glistnika w sklepie zielarskim lub z ekologiczną żywnością, aby uniknąć spożywania produktu z pestycydami. Napar przygotowujemy, wsypując jedną łyżeczkę ziela jaskółczego, które następnie zalewamy wrzątkiem. Taką herbatę najlepiej pić codziennie, wystarczy mała filiżanka. 

Dieta wspierająca pracę trzustki

Oprócz regularnego picia naparu z ziela jaskółczego powinniśmy także zastosować odpowiednią dietę, która odciąży trzustkę. Należy zatem wyeliminować ciężkostrawne posiłki i zastąpić je niskotłuszczowymi i lekkostrawnymi

Zazwyczaj należy ograniczyć błonnik i tłuszcze, jednak każdy przypadek jest indywidualny. Przy chorobach tego narządu, jak i w trakcie zapobiegania, musimy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie