Pierniczki wyszły twarde jak kamień? Włóż do do słoika, a szybko zmiękną
Pierniczki to jeden z nieodłącznych symboli świąt Bożego Narodzenia. Ich korzenny aromat wprowadza do domu świąteczną atmosferę jeszcze przed Wigilią. Czasami jednak pierniczki mogą okazać się zbyt twarde, by cieszyć się nimi zaraz po upieczeniu. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, aby nadać im odpowiednią konsystencję i uratować je przed świętami.
Aby po upieczeniu pierniczki były wystarczająco miękkie, już na etapie przygotowywania ciasta należy zwrócić szczególną uwagę na jakość dobieranych składników. Najważniejszy jest miód – powinien być płynny i możliwie rzadki. Taka konsystencja miodu sprawia, że ciasto staje się bardziej elastyczne, co w efekcie wpływa na miękkość gotowych ciastek. Z kolei użycie gęstego miodu może sprawić, że pierniczki będą twardsze i trudniejsze do rozgryzienia.
Równie ważna jest grubość wykrawanych ciastek. Cienkie pierniczki pieką się szybciej, ale za to mogą stać się bardziej kruche i twarde. Lepiej wybrać grubsze porcje, które po upieczeniu i odpowiednim przechowywaniu zyskają puszysty, miękki środek. Co ciekawe, dodanie do ciasta odrobiny dżemu lub konfitury, również pomaga poprawić konsystencję wypieków. Taki dodatek nie zmienia znacząco smaku, ale wzbogaca ciasto o owocową nutę i dodatkową wilgoć.
Upieczone pierniczki potrzebują czasu, aby zmięknąć. Dlatego warto zabrać się za ich pieczenie stosunkowo wcześnie. Proces ten zależy w głównej mierze od sposobu przechowywania pierniczków. Po ostygnięciu dobrze jest umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, który pozwoli zachować im wilgoć. Im wcześniej zabierzemy się za pieczenie, tym większa szansa, że pierniczki same zmiękną przed świętami.
Jednak dla zapominalskich, którzy nie mają czasu na długie leżakowanie wypieków, istnieje prosta metoda na przyspieszenie procesu. Wystarczy umieścić kromkę świeżego chleba w pojemniku z pierniczkami. Pieczywo oddaje wilgoć, którą ciasteczka wchłaniają, dzięki czemu stają się bardziej miękkie. Ważne jest, aby regularnie wymieniać kromkę, aby uniknąć spleśnienia zarówno chleba, jak i ciastek.
Jeżeli pierniczki pozostają twarde pomimo wcześniejszych starań, pomocna może być mikrofalówka. Krótkie podgrzewanie ciastek przez ok. 5-10 sekund powoduje, że stają się bardziej miękkie. Warto jednak pamiętać, że ta metoda może rozpuścić dekoracje, takie jak lukier czy czekolada. Dlatego najlepiej stosować ją w przypadku pierników, które nie zostały jeszcze ozdobione.
Podobny efekt można uzyskać, wstawiając pierniczki na chwilę do piekarnika z miską wody. Wystarczy nagrzać piekarnik do 200°C, umieścić w nim naczynie żaroodporne z gorącą wodą i wstawić ciastka wyłożone na blaszce do pieczenia. Pierniczki należy podgrzewać nie dłużej niż 5 minut. To pozwoli nabrać im trochę wilgoci, dzięki czemu zmiękną.
Natomiast uratowanie zbyt twardych pierniczków może okazać się niemożliwe. Wówczas ciastka można wykorzystać jedynie jako ozdobę np. na choince. Przed świętami jednak nie ryzykuj i przygotuj je ze sprawdzonego przepisu na pierniczki miękkie i pulchniutkie. Z tą recepturą nie musisz się martwić, że stwardnieją.
Zobacz też:
Suszone grzyby pleśnieją? To znak, że popełniasz ten błąd
To najgorsza pora na śniadanie. Źle wpływa na organizm i sprzyja tyciu
Dywan ma nieświeży zapach? Zamiast oddawać do pralni, posyp go proszkiem za 2 złote