Oto co można znaleźć w lasach w styczniu. Grzybiarze oniemieją z zachwytu
Kto by pomyślał, że druga połowa stycznia to idealny moment na grzybobranie? A jednak fani tej aktywności w samym środku zimy wracają z polskich lasów z pełnymi koszykami. Jeżeli wybierzesz się na krótki spacer, na własnej skórze przekonasz się, że jest tam teraz masa smacznych i zdrowych, jadalnych gatunków grzybów, które możesz zbierać. Jednym z nich jest płomienica, którą w kuchni możesz przyrządzać na wiele sposobów.
Niedawno Lasy Państwowe opublikowały nowy post na Facebooku, aby przypomnieć internautom, że sezon na grzyby jest przez cały rok, a nie tylko późnym latem i jesienią. Aby to udowodnić, podzieliły się również zdjęciem pewnego bardzo smacznego jadalnego grzyba, na który można natknąć się teraz w polskich lasach. A to tylko jeden z wielu zimowych gatunków, których warto szukać podczas zimowego spaceru, ponieważ niestraszne są im śnieg i mrozy.
Jakie jadalne gatunki grzybów można zbierać w styczniu? Okazuje się, że jest ich cała masa. Tak więc szybko wyciągaj koszyk z szafy, załóż ciepłą kurtkę, kalesony i czapkę, a później leć zebrać kilka smacznych okazów na obiad lub kolację.
Jadalne grzyby, które możesz zbierać w styczniu to płomiennice zimowe. Lasy Państwowe wspomniały o nich z uwagi na ponadprzeciętne walory smakowe. Ten niewielki gatunek, w całych skupiskach porasta żywe oraz powalone pnie drzew liściastych. Występuje przede wszystkim: na topolach, wierzbach, brzozach, bukach, olszach, klonach, grabach oraz lipach.
Płomiennicy w lesie na pierwszy rzut oka możesz go nie zauważyć, jeśli będzie przyprószony śniegiem, ale wyrazisty, jasnopomarańczowy kolor z pewnością pomoże ci ją rozpoznać. U młodych okazów kapelusz jest półokrągły, a później robi się płaski, osiąga od 1 do 8 cm średnicy, a jego powierzchnia jest gładka, lśniąca i śliska. Blaszki grzyba są białawe lub ochrowo żółte, wypukłe i rzadkie, te najbliżej nóżki mogą być lekko zaokrąglone.
Trzon płomiennicy zimowej nie posiada pierścienia i jest zamszowy w dotyku, co pozwala odróżnić ją od trujących gatunków m.in. od hełmówki jadowitej. Miąższ owocników jest jasny, białawy lub kremowy, giętki i nieco łykowaty w nóżce. Jego kolor nie zmienia się po przekrojeniu. Wysyp zarodników jest biały, nieamyloidalny.
Płomienica zimowa wyróżnia się łagodnym, lekko orzechowym smakiem, nieco podobnym do opieniek. Najlepiej smakuje podawana w formie duszonej z cebulą, jako część marynaty i dodatek do zup. W Polsce nie jest bardzo znana, lecz mieszkańcy Azji uwielbiają tego grzyba i często wykorzystują go jako składnik potraw typowych dla kuchni orientalnej.
Jeżeli kiedyś skusisz się na płomiennicę zimową, pamiętaj, że do jedzenia nadają się wyłącznie jej kapelusze o delikatnym i elastycznym miąższu.
Może cię zainteresować: To najzdrowsze grzyby. Dietetycy zalecają, by jeść je kilka razy w tygodniu
Płomiennica zimowa nie jest jednak jedynym smacznym, jadalnym grzybem, na który możesz natknąć się teraz w polskich lasach. Zimą rosną również boczniaki, które w styczniu często porastają murszejące drewno drzew liściastych. Poza nimi, do końca lutego bez większego problemu zebrać powinieneś również wodnichy późne i uszaki bzowe, które będą dostępne dla grzybiarzy aż do kwietnia.
Czytaj również: W polskich lasach rośnie dziwny grzyb. Gdy dojrzeje, zostaje po nim atrament
Zobacz też:
Masz karmnik na parapecie? Sprawdź co i kiedy do niego wrzucić
Połącz ocet z tym jednym składnikiem i umyj okna. Będą lśniły aż do świąt
Zimą trzymasz garnki z jedzeniem na balkonie? Skutki mogą być opłakane