Reklama
Reklama

Oto co można znaleźć w lasach w styczniu. Grzybiarze oniemieją z zachwytu

Kto by pomyślał, że druga połowa stycznia to idealny moment na grzybobranie? A jednak fani tej aktywności w samym środku zimy wracają z polskich lasów z pełnymi koszykami. Jeżeli wybierzesz się na krótki spacer, na własnej skórze przekonasz się, że jest tam teraz masa smacznych i zdrowych, jadalnych gatunków grzybów, które możesz zbierać. Jednym z nich jest płomienica, którą w kuchni możesz przyrządzać na wiele sposobów.

Niedawno Lasy Państwowe opublikowały nowy post na Facebooku, aby przypomnieć internautom, że sezon na grzyby jest przez cały rok, a nie tylko późnym latem i jesienią. Aby to udowodnić, podzieliły się również zdjęciem pewnego bardzo smacznego jadalnego grzyba, na który można natknąć się teraz w polskich lasach. A to tylko jeden z wielu zimowych gatunków, których warto szukać podczas zimowego spaceru, ponieważ niestraszne są im śnieg i mrozy. 

Jakie jadalne gatunki grzybów można zbierać w styczniu? Okazuje się, że jest ich cała masa. Tak więc szybko wyciągaj koszyk z szafy, załóż ciepłą kurtkę, kalesony i czapkę, a później leć zebrać kilka smacznych okazów na obiad lub kolację. 

Grzyby w styczniu? W polskich latach jest ich teraz cała masa

Jadalne grzyby, które możesz zbierać w styczniu to płomiennice zimowe. Lasy Państwowe wspomniały o nich z uwagi na ponadprzeciętne walory smakowe. Ten niewielki gatunek, w całych skupiskach porasta żywe oraz powalone pnie drzew liściastych. Występuje przede wszystkim: na topolach, wierzbach, brzozach, bukach, olszach, klonach, grabach oraz lipach. 

Po tym rozpoznasz płomiennicę zimową w lesie

Płomiennicy w lesie na pierwszy rzut oka możesz go nie zauważyć, jeśli będzie przyprószony śniegiem, ale wyrazisty, jasnopomarańczowy kolor z pewnością pomoże ci ją rozpoznać. U młodych okazów kapelusz jest półokrągły, a później robi się płaski, osiąga od 1 do 8 cm średnicy, a jego powierzchnia jest gładka, lśniąca i śliska. Blaszki grzyba są białawe lub ochrowo żółte, wypukłe i rzadkie, te najbliżej nóżki mogą być lekko zaokrąglone. 

Trzon płomiennicy zimowej nie posiada pierścienia i jest zamszowy w dotyku, co pozwala odróżnić ją od trujących gatunków m.in. od hełmówki jadowitej. Miąższ owocników jest jasny, białawy lub kremowy, giętki i nieco łykowaty w nóżce. Jego kolor nie zmienia się po przekrojeniu. Wysyp zarodników jest biały,  nieamyloidalny.

Płomiennica zimowa to smaczny grzyb. Mieszkańcy Azji go uwielbiają

Płomienica zimowa wyróżnia się łagodnym, lekko orzechowym smakiem, nieco podobnym do opieniek. Najlepiej smakuje podawana w formie duszonej z cebulą, jako część marynaty i dodatek do zup. W Polsce nie jest bardzo znana, lecz mieszkańcy Azji uwielbiają tego grzyba i często wykorzystują go jako składnik potraw typowych dla kuchni orientalnej.

Jeżeli kiedyś skusisz się na płomiennicę zimową, pamiętaj, że do jedzenia nadają się wyłącznie jej kapelusze o delikatnym i elastycznym miąższu. 

Może cię zainteresować: To najzdrowsze grzyby. Dietetycy zalecają, by jeść je kilka razy w tygodniu

Nie tylko płomienica. Te jadalne grzyby również możesz zbierać w styczniu

Płomiennica zimowa nie jest jednak jedynym smacznym, jadalnym grzybem, na który możesz natknąć się teraz w polskich lasach. Zimą rosną również boczniaki, które w styczniu często porastają murszejące drewno drzew liściastych. Poza nimi, do końca lutego bez większego problemu zebrać powinieneś również wodnichy późne i uszaki bzowe, które będą dostępne dla grzybiarzy aż do kwietnia.

Czytaj również: W polskich lasach rośnie dziwny grzyb. Gdy dojrzeje, zostaje po nim atrament

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby