Reklama
Reklama

"Norweskie ziemniaki" są szalenie zdrowe. Polacy nimi gardzą, a pomagają spalić oponkę

Czy wiesz, że istnieje tanie i jednocześnie szalenie zdrowe warzywo, które w Norwegii jest prawdziwym hitem, a w naszym kraju rzadko trafia na talerze? To brukiew. W kuchni można wykorzystać ją na wiele sposobów. Ma ciekawy lekko ostry smak, jest lekkostrawna i sprzyja odchudzaniu. Naprawdę dziwne, że Polacy praktycznie o niej zapomnieli.

Brukiew to zapomniane warzywo, które zachwyca cennymi właściwościami i łatwością uprawy. W Polsce było popularne przede wszystkim w czasach kryzysu, kiedy dostępność pożywienia była mocno ograniczona. 

Wykorzystywano je powszechnie do połowy XX wieku, zwłaszcza na wsiach i w rejonach takich jak: Podlasie, Kaszuby, Warmia czy Mazury. Dziś jednak zostało u nas praktycznie zapomniane, mimo cennych właściwości zdrowotnych. 

Jakie są właściwości brukwi? "Norweskie ziemniaki" pomagają schudnąć i mają masę witamin

Norwedzy dobrze znają właściwości brukwi, dlatego traktują ją niemalże jak ziemniaka. Dodają warzywo praktycznie wszędzie - do sałatek, pysznych zapiekanek czy zup. Trudno im się dziwić, biorąc pod uwagę, jakie jest zdrowe.

Brukiew nie kosztuje wiele i łatwo się ją uprawia, a zawiera m.in. witaminy: A, B6, C i K. Jest także źródłem takich składników odżywczych jak: żelazo, magnez, wapń, cynk czy potas. 

To warzywo, które może być przydatne na diecie redukcyjnej. Brukiew może sprzyjać odchudzaniu, ponieważ zawiera jedynie 37,5 kcal w 100 g przy jednoczesnej dużej zawartości błonnika (2,5 g) czy błonnika (1,2 g).  

Może cię zainteresować: Ten cytrus jest najzdrowszy. Cytryna ani grejpfrut nie mogą się z nim równać

Na co pomaga brukiew? To warzywo wspiera trawienie i pomaga zachować młodość

To wielki błąd, że u nas brukiew bywa wzgardzona. Niestety częściej pojawia się w korycie zwierząt, niż gości na polskich stołach mimo tego, że pomaga także wspierać odporność (witaminy m.in. C czy A) czy wspomaga trawienie (błonnik). 

Za sprawą zawartości potasu może delikatnie obniżać ciśnienie krwi i chroni serce dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Przeciwdziała otyłości z uwagi na sytość i niewielką kaloryczność, o czym było wspomniane już wyżej. 

Czytaj również: Tak wybierzesz najzdrowsze awokado. Na to zwróć uwagę podczas zakupów

Jak wykorzystać brukiew w kuchni? Pasuje do wielu dań, dlatego w Skandynawii jest hitem

Po brukiew warto sięgać zwłaszcza zimą z uwagi na niewielką dostępność innych, wartościowych warzyw. Roślina ta może być wykorzystywana jako dodatek do zup, gulaszy i jednogarnkowych potraw. 

Jest smaczna po usmażeniu, upieczeniu czy podduszeniu, ale dobrze smakuje także po prostu ugotowana np. jako zamiennik ziemniaków na talerzu. Z kolei Norwedzy najchętniej jedzą zapiekankę z brukwią.

Zobacz też:

Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Nie wyrzucaj, tak w mig przywrócisz im świeżość

Myjesz lodówkę w ten sposób? Nie dziw się, że płacisz wysokie rachunki

Wetrzyj w sedes ten owoc posypany popularną przyprawą. Żółty nalot się ulotni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie