Niektórzy uwielbiają, inni nie znają. Jednym takim grzybem nakarmisz całą rodzinę
Niektórzy twierdzą, że to jeden z najsmaczniejszych grzybów w polskich lasach. Inni nawet o nim nie słyszeli, a szkoda, bo to naprawdę intrygujący gatunek, obok którego trudno przejść obojętnie z uwagi na imponujący rozmiar. Na pierwszy rzut oka wygląda jak ogromna piłka futbolowa w białym kolorze.
Czasznica olbrzymia (Calvatia gigantea) z rodziny purchawkowatych bywa żartobliwie nazywana "dziką kuzynką pieczarki" To największy grzyb w Polsce (pod względem wielkości owocników), który znajduje się pod tym względem w światowej czołówce.
Niektórym grzybiarzom znany jest również jako: kulica kurzawkowata. Nie jest popularnym gatunkiem mimo że wcale nietrudno go znaleźć, Po prostu zbierają go nieliczni, a szkoda, bo czasznica olbrzymia jest bardzo smacznym grzybem jadalnym, z którego zrobisz m.in. soczyste kotlety.
Wygląd czasznicy olbrzymiej jest dość charakterystyczny z uwagi na jej olbrzymie rozmiary i kształt przypominający kulę. Same jego osobniki mają średnicę od 10 do 60 cm, a niekiedy są nawet większe.
Natomiast obwód tego grzyba może dochodzić do 135 cm, choć przed laty w północnych Czechach znaleziono grzyba tego gatunku o obwodzie 212 cm i wadze niemal 21 kg.
Jak wygląda czasznica olbrzymia? Jest okrągła, a jej powierzchnia jest biała, miękka i delikatna. Młode osobniki grzyba są jędrne, a gdy je przetniesz, szybko zauważysz gęsty biały miąższ o konsystencji przypominającej tofu.
U starszych osobników grzyba skórka ciemnieje - przechodzi od żółtego aż po brązowy, a miąższ robi się gąbczasty. W końcu zaczyna wypuszczać zarodniki i tym samym przestaje być jadalny.
Może cię zainteresować: Większość grzybiarzy omija je szerokim łukiem. Mało kto wie, że są jadalne
Jeśli chodzi o to, gdzie rośnie czasznica olbrzymia, to grzyb ten preferuje otwarte słoneczne żyzne tereny i jasną przestrzeń, np. łąki, pastwiska czy polany na obrzeżach lasów. To właśnie tam warto go szukać.
Może występować również na terenach porolnych, w parkach, ale nie uświadczysz go raczej w gęstych, zacienionych miejscach. Czasznica olbrzymia może rosnąć pod dębami, bukiem i brzozą. W Polsce tego grzyba najłatwiej natknąć się w centralnej i południowej części kraju od sierpnia do października.
Czytaj również: Nie znasz się na grzybach? Zamiast atlasu, weź do lasu te aplikacje
Czasznica olbrzymia jest jadalna, niskokaloryczna (w 90 proc. składa się z wody) i zdaniem wielu grzybiarzy smakuje obłędnie. Ma łagodny, grzybowy smak i lekko kwaskowaty zapach. Można jednak jeść wyłącznie jej młode osobniki, u których miąższ jest biały, świeży i jędrny.
Nie nadaje się do spożycia na surowo, a dopiero po obgotowaniu czy usmażeniu. Warto po nia sięgać, bo to skarbnica witamin z grupy B, białka, błonnika pokarmowego, potasu, fosforu czy magnezu.
Z czasznicy olbrzymiej możesz zrobić pyszne kotlety, obtaczając pokrojonego grzyba w mące, jajku i bułce tartej, a następnie je smażąc. Świetnie smakuje także w formie kremowych zup czy jako dodatek do zapiekanek.
Zobacz też:
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko