Reklama
Reklama

Najlepsza kawa na poświąteczny czas. Daje odpocząć jelitom i wspomaga trawienie

W Święta Wielkanocne stoły aż uginały się od różnych dań, których aż szkoda było nie spróbować. Po świątecznej biesiadzie warto dać nieco odpoczynku jelitom. Możemy wspomóc trawienie dzięki kawie z dodatkiem pewnej przyprawy. Fani korzennych aromatów będą nią zachwyceni.

Święta Wielkanocne dobiegły końca. Warto więc wrócić do starych nawyków żywieniowych, a nawet wprowadzić kilka nowych, wspomagających trawienie, ułatwiających odchudzanie. Jednym z nich jest picie kawy z dodatkiem kardamonu. Dzięki tej przyprawie metabolizm ruszy z kopyta. 

Dlaczego warto dodawać kardamon do kawy?

W ostatnim czasie dodawanie różnych przypraw do kawy jest na topie. Można dosypywać do niej cynamon, kakao czy nawet chili. Tym razem skupimy się jednak na kardamonie o cytrynowo-imbirowym posmaku. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje?

Kardamon zawiera w swoim składzie witaminy C i B6, a także minerały, tj. wapń, magnez, sód, potas, cynk, fosfor. Jego głównym składnikiem jest natomiast kardamonina, która przyspiesza metabolizm i pomaga w oczyszczaniu organizmu. 

Kawa z tą przyprawą wspomaga proces odchudzania. Redukuje tkankę tłuszczową, a tym samym blokuje odkładanie się tłuszczu i przyspiesza spalanie kalorii. Oczywiście znaczenie ma także zbilansowana dieta i aktywność fizyczna. 

Kardamon bez dwóch zdań ma zbawienny wpływ na układ trawienny. Jego regularne spożywanie pomaga w redukowaniu nudności, wzdęć, niestrawności i zgagi. Może też zadziałać rozkurczowo. 

Tak jak wspomniano, wykazuje właściwości oczyszczające, ponieważ działa moczopędnie, a więc wypłukuje toksyny z organizmu. Ponadto zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, a także obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia chorób serca, ale też cukrzycy i nowotworów. 

Przepis na kawę z kardamonem

Zmielony kardamon kupimy niemal w każdym sklepie. Możemy też wykorzystać jego zielone strąki, jednak wtedy musimy zmielić je samodzielnie. 

Przygotowanie kawy z kardamonem jest banalnie proste. Wystarczy dosypać do filiżanki małej czarnej 1/4 łyżeczki tej przyprawy. Przy odchudzaniu najlepiej zrezygnować z dodatków podbijających kaloryczność napoju. Mowa o mleku i cukrze. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dosypywać kardamon również do herbaty. Idealnie komponuje się z czarną czy zieloną. 

Pamiętajmy, aby nie wypijać więcej niż 3 filiżanki dziennie. Przy większej ilości możemy spodziewać się skutków ubocznych, tj. podwyższone tętno czy bezsenność. 

Zobacz też:

Tych produktów lepiej nie mrozić. Tracą smak i właściwości zdrowotne

Wypłucz w tym ubrania po praniu. Kleszcze się do ciebie nie zbliżą

Sałatka jarzynowa została po świętach? Sprawdź, czy można ją zamrozić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie