Najlepsza kawa na poświąteczny czas. Daje odpocząć jelitom i wspomaga trawienie
W Święta Wielkanocne stoły aż uginały się od różnych dań, których aż szkoda było nie spróbować. Po świątecznej biesiadzie warto dać nieco odpoczynku jelitom. Możemy wspomóc trawienie dzięki kawie z dodatkiem pewnej przyprawy. Fani korzennych aromatów będą nią zachwyceni.
Święta Wielkanocne dobiegły końca. Warto więc wrócić do starych nawyków żywieniowych, a nawet wprowadzić kilka nowych, wspomagających trawienie, ułatwiających odchudzanie. Jednym z nich jest picie kawy z dodatkiem kardamonu. Dzięki tej przyprawie metabolizm ruszy z kopyta.
W ostatnim czasie dodawanie różnych przypraw do kawy jest na topie. Można dosypywać do niej cynamon, kakao czy nawet chili. Tym razem skupimy się jednak na kardamonie o cytrynowo-imbirowym posmaku. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje?
Kardamon zawiera w swoim składzie witaminy C i B6, a także minerały, tj. wapń, magnez, sód, potas, cynk, fosfor. Jego głównym składnikiem jest natomiast kardamonina, która przyspiesza metabolizm i pomaga w oczyszczaniu organizmu.
Kawa z tą przyprawą wspomaga proces odchudzania. Redukuje tkankę tłuszczową, a tym samym blokuje odkładanie się tłuszczu i przyspiesza spalanie kalorii. Oczywiście znaczenie ma także zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.
Kardamon bez dwóch zdań ma zbawienny wpływ na układ trawienny. Jego regularne spożywanie pomaga w redukowaniu nudności, wzdęć, niestrawności i zgagi. Może też zadziałać rozkurczowo.
Tak jak wspomniano, wykazuje właściwości oczyszczające, ponieważ działa moczopędnie, a więc wypłukuje toksyny z organizmu. Ponadto zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, a także obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia chorób serca, ale też cukrzycy i nowotworów.
Zmielony kardamon kupimy niemal w każdym sklepie. Możemy też wykorzystać jego zielone strąki, jednak wtedy musimy zmielić je samodzielnie.
Przygotowanie kawy z kardamonem jest banalnie proste. Wystarczy dosypać do filiżanki małej czarnej 1/4 łyżeczki tej przyprawy. Przy odchudzaniu najlepiej zrezygnować z dodatków podbijających kaloryczność napoju. Mowa o mleku i cukrze.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dosypywać kardamon również do herbaty. Idealnie komponuje się z czarną czy zieloną.
Pamiętajmy, aby nie wypijać więcej niż 3 filiżanki dziennie. Przy większej ilości możemy spodziewać się skutków ubocznych, tj. podwyższone tętno czy bezsenność.
Zobacz też:
Zrób to przed krojeniem cebuli, a nie uronisz ani jednej łzy. Niezawodny sposób
Dzięki temu poczujesz się lżej po świętach. Dietetycy polecają ten napój na trawienie
Nowy kolor pojemników do segregacji śmieci. To trzeba do nich wrzucać