Reklama
Reklama

Na tym przedmiocie jest więcej zarazków niż na toalecie. Używasz kilka razy dziennie

Mało kto przypuszczałby, że jeden z najczęściej używanych przedmiotów w naszej kuchni może być prawdziwym siedliskiem drobnoustrojów. Nieprawidłowe używanie go, czy niewystarczająca troska o higienę tej rzeczy może być poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Sprawdź, o jakim przedmiocie mowa i jak go prawidłowo czyścić.

W naszej kuchni znajduje się przedmiot, który używany jest kilka razy dziennie. Często nie zdajemy sobie jednak sprawy, że może on skrywać więcej zarazków, niż jesteśmy w sobie stanie wyobrazić. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na tę rzecz i zadbać o jej higienę.

Na jakim przedmiocie znajdują się duże ilości zarazków? Dla wielu osób jest to zaskoczeniem

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele zarazków znajduje się na przedmiocie, który używany jest każdego dnia w kuchni. Mowa o desce do krojenia. Noże pozostawiają na niej małe rysy, zagłębienia oraz pęknięcia, które z czasem stają się głębsze. To właśnie w nich gromadzą się wszelkiego rodzaju resztki oraz wilgoć.

W ten sposób powstają idealne warunki do namnażania się drobnoustrojów. W rezultacie na desce do krojenia, a dokładniej w jej szczelinach, mogą znajdować się między innymi:

  • Bakterie kałowe, które pochodzą z nieumytych rąk lub skażonych produktów.
  • Listeria, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością, a także kobiet w ciąży.
  • Salmonella, typowa dla surowego drobiu i jaj.
  • E. coli często występująca w surowej wołowinie oraz brudnych warzywach.

Bardzo ważne jest więc zadbanie o kilka podstawowych zasad, które sprawią, że codzienne użytkowanie deski do krojenia będzie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia.

O tym warto pamiętać, używając desek do krojenia. Dzięki temu unikniesz kłopotów

Chcąc skutecznie ograniczyć ryzyko przenoszenia bakterii z jednego produktu na drugi, należy zastosować pewną istotną zasadę, dotyczącą dwóch osobnych desek do krojenia. Zaleca się, aby jedną z nich przeznaczyć wyłącznie do surowego mięsa, ryb oraz drobiu, czyli produktów, które najczęściej stanowią źródło niebezpiecznych patogenów.

Z kolei druga deska powinna służyć do krojenia warzyw, pieczywa, owoców oraz innych artykułów spożywczych, które nie muszą być poddawane obróbce termicznej, by nadawały się do jedzenia. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko tzw. krzyżowego zanieczyszczenia, a tym samym realnie zadbamy o zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego w kuchni.

Czytaj również: Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze

Jak prawidłowo czyścić deskę do krojenia? Użyj tego

Bardzo ważne jest także dbanie każdego dnia o higienę deski do krojenia. Zwykłe opłukanie jej pod bieżącą wodą nie będzie wystarczające. Należy wyczyścić ją dokładnie po każdym umyciu. Możemy do tego użyć po prostu gorącej wody oraz płynu do naczyń, starannie szorując całą powierzchnię, a potem dobrze ją osuszając.

Dobrym pomysłem jest również stosowanie octu, który działa antybakteryjnie. Wystarczy, że spryskamy deskę produktem i pozostawimy na kilka minut, a następnie wyszorujemy ją i dokładnie spłuczemy.

Po każdym myciu pamiętajmy o tym, aby deskę suszyć w pionie i zadbać o to, aby całkowicie wyschła, gdyż wilgoć tworzy idealne warunki do rozwoju bakterii. Nie zapominajmy również o wymianie deski, gdy pojawią się w niej głębokie rowki i nacięcia, które trudno domyć.

Zobacz też:

Myjesz okna w ten sposób? Nie dziw się, że są całe w smugach

Seniorzy powinni pić łyżeczkę dziennie. Chroni przed demencją i wzmacnia serce

Pij rano zamiast wody z cytryną. Oczyścisz organizm, a zbędne kilogramy znikną

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | sprzątanie | czyszczenie