Myj maliny w ten sposób. Pozbędziesz się zanieczyszczeń bez uszkodzenia owoców
Maliny to uwielbiane przez wiele osób owoce, na które sezon właśnie się rozpoczyna. Zdaniem sporej części najlepiej smakują prosto z krzaczka, jednak tak jak w przypadku innych owoców należy je obowiązkowo myć. Ze względu na ich strukturę jest to dość trudne zadanie. Jak więc umyć maliny, żeby ich nie uszkodzić? Podpowiadamy.
Maliny to owoce, które charakteryzują się niezwykłą delikatnością oraz kruchością. Ich struktura sprawia, że łatwo mogą ulec zniszczeniu. Wobec tego wiele osób zastanawia się, czy i jak należy myć maliny? Czy jest to w ogóle możliwe bez uszkodzenia ich? Okazuje się, że tak.
Owoce na pozór wyglądające na czyste, w rzeczywistości wcale takie nie są. Bez względu na to czy pochodzą z przydomowego ogródka, czy z targu, obowiązkowo należy je myć. Nie inaczej jest w przypadku malin, choć wielu osobom wydają się niemożliwe do umycia bez uszkodzeń. Dlaczego jednak mycie malin jest tak ważne?
Tak jak w przypadku innych owoców mogą być siedliskiem wielu niebezpiecznych zagrożeń, w tym pasożytów, które przenoszone są w powietrzu. Ponadto między innymi na owocach malin obecne są larwy, które odpowiadają za ich robaczywość. Nie trzeba chyba wspominać, że na malinach znajdować się mogą resztki chemikaliów czy nawozów, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Maliny z lasu, łąk bądź nieznanego pochodzenia mogą dodatkowo nieść ze sobą różne choroby, których leczenie jest uciążliwe i długotrwałe. Wobec tego, tak jak w przypadku innych owoców, maliny koniecznie należy myć. Tylko jak zrobić to bez ich uszkodzenia?
Zobacz także: Tak wybierzesz dojrzałego i słodkiego arbuza. Zwróć na to uwagę podczas zakupów
Dla wielu osób mycie malin wydaje się być abstrakcją ze względu na delikatną strukturę. Podczas mycia często tracą kształt i puszczają soki, przez co stają się niezbyt apetyczne, a często kompletnie nie nadają się już do spożycia.
Dzieje się tak, ponieważ zdecydowana większość osób myje maliny w taki sam sposób jak pozostałe owoce, czyli pod bieżącą wodą. To duży błąd, bowiem ciśnienie wody z kranu działa destrukcyjnie na tak delikatne maliny.
Wobec tego, jak prawidłowo myć te owoce, żeby ich nie zepsuć? Rozwiązanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy wykorzystać do tego miskę napełnioną ciepłą wodą. Owoce należy delikatnie umieścić w naczyniu, a następnie starannie odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu maliny nie zostaną uszkodzone, a będą czyste i gotowe do spożycia.
Chcąc mieć pewność, że maliny dobrze zostaną oczyszczone, a przy tym nie ulegną zniszczeniu, warto również rozważyć zakup myjki do żywności ultradźwiękowo-ozonowej. Za pomocą takiego urządzenia można pozbyć się z owoców i warzyw zanieczyszczeń, które pozostają niewidoczne dla oka. W ten sposób czyszczona żywność jest całkowicie bezpieczna, wobec tego jest to dobry sposób na umycie malin bez ich uszkodzenia.
Zobacz też:
Gdzie wyrzucać torebki po herbacie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku